Gündem

Ukrayna lideri Zelensky’den, Rusya’nın taleplerinin karşılanabileceği mesajı: Referandum ve ülkelerin garantör olması gerekiyor

Rus askeri birlikleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emri ile 24 Şubat’ta Ukrayna topraklarına girdi ve savaş bir ayı geride bırakmış bir şekilde devam ediyor. Devam eden savaş sürecinde Rus ve Ukraynalı heyetler birçok kez müzakere masasına oturmuştu ancak bu görüşmelerden beklenen barışçıl çözüm çıkmamıştı. Bununla birlikte taraflar, Türkiye’nin arabuluculuk çalışmaları sonrası İstanbul’daki müzakerede görüşmeyi onayladı. Tarafların görüşmesinden çıkacak sonuçlar beklenirken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’den, Rusya’nın taleplerine yeşil ışık sinyali veren bir açıklama geldi. Zelenskiy yaptığı açıklamada Ukrayna’nın tarafsızlık statüsü ile ilgili Anayasa’da değişikliğe hazır olduğunu duyurdu.

“Buna Ancak Ukrayna Halkı Karar Verebilir”

Rus gazetecilere açıklamalarda bulunan Volodimir Zelenskiy, Rusya ile müzakere konusuna değindi. Zelenskiy açıklamasında “Güvenlik garantisi, tarafsızlık, nükleersiz ülke statüsü gibi konularda yürümeye hazırız. Rusya’nın ilk talep ettiği prensip noktası buydu ve hatırladığım kadarıyla savaşı da bu yüzden başlattılar” sözlerini dile getirdi. Zelenskiy açıklamasında Ukrayna’nın güvenlik garantisinin görüşüldüğünü ancak bunun da Budapeşte Memorandumu gibi yalnızca bir kağıt parçası olmasını istemediğini ifade etti.

Zelenskiy “Dolayısıyla bu belgenin, bu güvencenin tüm garantörleri tarafından imzalanacak ciddi bir anlaşmaya dönüşmesinden yanayız. Bu belge garantör ülkelerin parlamentolarında onaylanması ve Ukrayna’da bununla ilgili referandum yapılması gerekiyor” sözlerine yer verdi. Zelenskiy referandum vurgusunda, Anayasa’da tarafsızlık konusunda değişikliklerin birkaç ayda yapılmasına imkan vereceğine işaret ederek, böyle bir statü ve güvenlik garantisi ile ilgili değişikliklere sadece Ukrayna halkının karar verebileceğini söyledi.

“Doğrudan Putin ile Görüşmemiz Lazım”

Zelenskiy açıklamasında, Rus askerlerinin Ukrayna’da bulunması durumunda garantör ülkelerin mutabakata yanaşmayacağına da dikkat çekti. Savaşın en kısa zamanda sona ermesinin mümkün olduğunu ancak Vladimir Putin ve çevresindekilerin bunu uzattığını belirten Zelenskyi, “Bu nedenle doğrudan Putin ile anlaşmamız lazım. Anlaşmaya varmak için Ukrayna’dan askerlerini çekmesi ve benimle buluşmaya gelmesi gerekiyor” dedi.