Gündem

Rusya’nın Kiev ve Çernihiv’den çekilme kararı Moskova’nın bir taktiği mi?

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşta, Rus ve Ukraynalı heyetler dün müzakere için İstanbul’a geldi. İstanbul’da gerçekleşen barış görüşmeleri sonrası umut veren gelişmeler yaşandı. Ukraynalı heyet aralarında Türkiye’nin de olduğu garantör olarak görmek istedikleri ülkeleri açıklarken, müzakere sonrası açıklamada bulunan Rusya Savunma Bakanlığı, iyi niyet göstergesi olarak Kiev ve Çernihiv’deki saldırıların azaltılacağını açıkladı. Ancak uzmanlar, Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan bu açıklamanın ve Rusya’nın bu hamlesinin, Moskova’nın bir taktiği olabileceğini belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan Açıklama Geldi

Rus ve Ukraynalı heyetlerin müzakere görüşmeleri için Türkiye’ye gelmesinden sonra müzakereciler birçok konuyu tartıştı ve toplantı sonrasında Rusya’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Aleksandr Fomin yaptığı açıklamada “Karşılıklı güveni artırmak, daha fazla müzakere için gerekli koşulları oluşturmak ve anlaşma hedefine ulaşmak için Kiev ve Çernihiv bölgesindeki askeri operasyonların azaltılması kararı verildi” sözlerini dile getirdi. Ancak uzmanlar, Rusya’nın bu hamlesinin bir taktik olabileceğini ve yetersiz bir barış göstergesi olduğunu öne sürdü.

Rusya’nın Savaştaki Asıl Amacı Ne?

Bazı uzmanlar Rusya’nın bu hamlesinde Rusya’nın geri çekildiğine veya savaşın bitmesine yeşil ışık yaktığına ilişkin bir sinyal göremediklerini ve bunun bir taktik olabileceğini belirtti. Bloomberg haberine göre Kremlin’e yakın olan bir kaynak konuya ilişkin olarak “Askeri operasyonun azaltılması ateşkes ya da Kiev etrafındaki askerlerin tamamen çekilmesi anlamına gelmiyor. Rusya hala Ukrayna’nın kabul etmeyeceği talepler için bastırıyor” sözlerini dile getirdi. Bir diğer yandan habere göre bir başka kaynak ise Rusya’nın amacının, 2014 yılında Ukrayna’da ilhak edilen Kırım ile Donetsk ve Luhansk bölgeleri arasında koridor oluşturmak olduğunu öne sürdü.