Gündem

Rusya’dan İstanbul’daki müzakerelere ilişkin açıklama: Umut verici de değildi, atılım da sağlanamadı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emri ile 24 Şubat tarihinde Ukrayna topraklarına giren Rus askeri birlikleri kentleri bombalamaya devam ederken, bölgedeki tansiyonu düşürmesi beklenen müzakere görüşmelerinin yüze yüze 4. ayağı İstanbul Dolmabahçe’de gerçekleşti. Rus ve Ukraynalı heyetler dün İstanbul’da sabah saatlerinde bir araya gelerek toplantı yaptı. Sona eren müzakere görüşmeleri sonrasında taraflardan kritik açıklamalar gelirken, Kremlin yönetiminden de müzakerelere ilişkin bir açıklama geldi. Açıklamada müzakerelerin ne umut verici olduğu ne de müzakerelerde bir atılım sağlandığı ifade edildi. Gelen açıklama ile müzakerelerde yol alınacağı beklentileri de azaldı.

Peskov: Yapılması Gereken Çok İş Var

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitri Peskov, dün İstanbul’da Rus ve Ukraynalı heyetler arasında gerçekleşen müzakerelere ilişkin gazetecilere bir demeç verdi. Peskov yaptığı açıklamada “Şu anda çok umut verici bir şey veya herhangi bir atılım bildiremiyoruz. Yapılması gereken çok iş var” sözlerine yer verdi.

Peskov açıklamalarında yine de Ukrayna tarafının sonunda “önerilerini somut bir şekilde formüle etmeye ve yazılı hale getirmeye başladığını” da ifade ederek, bunun olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Müzakerelerin ihtiyatlı bir şekilde geçmesi gerektiğine inandıklarını vurgulayan Peskov “Müzakerelerin konuları hakkında kamuoyuna açıklama yapmaktan dikkatli bir şekilde kaçınıyoruz” sözlerini de dile getirdi.

Peskov’un Açıklamaları Olumlu Havaya Gölge Düşürdü

İstanbul’daki müzakereler sonrası Rus heyetinden olumlu sayılabilecek açıklamalar gelmişti ancak Peskov’un açıklamaları bu olumlu söylemleri gölgede bıraktı. Görüşmeler sonrasında Rus heyetinin başındaki isim olan Kremlin Temsilcisi Vladimir Medinski “önemli görüşmeler” gerçekleştiğini belirtmiş, Ukrayna’nın da bir anlaşma için açık tekliflerinin “çok yakında incelenip Vladimir Putin’e iletileceğini” dile getirmişti. Öte yandan Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı, Moskova’nın Ukrayna’daki Kiev ve Çernihiv kentlerinde askeri operasyonların azaltılacağını açıklamıştı.