EkonomiGündem

Son gelen zammın ardından kırmızı ete ikinci zam şoku! Ramazan’a günler kala zam yapıldı

Kırmızı et fiyatlarına son uygulanan zamla yüzde 48 oranında birden artmış, vatandaş zaten et yiyemezken şimdi şarküteri reyonlarının önünden dahi geçemez olmuştu. Ancak Ramazan’a sayılı günler kala, bugün uygulanan yeni bir zamla dana karkasın kilosunun 90 liraya ulaştığı, 31 Mart itibariyle yeni fiyatların geçerli olacağı aktarıldı.

Dünya’nın aktardıklarına göre 27 Kasım 2021 tarihinde, toptancının dana karkası perakende esnafına kilosu 49 liraya verirken, 29 Aralık 2021’de 61 liraya çıktı. Ocak ile Mart 2022 arasında et fiyatları toptanda yüzde 20-25 oranındaki artışla 80-85 lira bandına geldi. Bugün yapılan yeni zamla ise dana karkasın kilosu 90 liraya ulaşırken 31 Mart itibariyle yeni fiyatlar geçerli olacak. Perakendedeki mevcut fiyatların üzerine 10-15 TL oranında zam olarak yansıyacak.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise gelen zamlara yönelik açıklama yaptı:

“Her üründe olduğu gibi etinde fiyatı yükseliyor. Her sene ramazan ayında kasaplar olarak elimizden gelen fedakarlığı yapıyoruz. Vatandaşın satın alma gücüde bizim oluşturduğumuz bir politika olmadığı gibi, fiyat artırımı da elimizde olan bir şey değil. Müşteri kasaba geliyor, kıyma ne kadar diyor ve gidiyor. Demek ki burada bir rahatsızlık var. Artık zamlar kabak tadı vermeye başladı. Bir kısır döngü içerisine girdik.”