Ekonomi

SGK uzmanları açıkladı: Bunları yapanlar erken emeklilik hakkına sahip olabilecekler! Emeklilik şartları

Sosyal Güvenlik Kurumu, aktif bir çalışma hayatına sahip olan vatandaşların emekli olabilmeleri için prim ödemesi, sigortalılık süresi ve yaş şartlarının sağlanmasını istemektedir. Ancak bazı durumlarda prim ödemesi borçlanması yaparak ya da dahil olunan meslek grubuna bağlı olarak erken emekli olmak mümkündür.

Primlerinizi Borçlanarak Tamamlayın!

Sosyal Güvenlik Kurumu, hayatlarının çeşitli alanlarında belirli faktörler çerçevesinde prim ödemelerini yapmaya ara vermiş olan vatandaşlara, prim borçlanması yöntemi ile eksik kalan borçlarını ödemeleri ve bu sayede daha erken emekli olabilmeleri için belirli başlıklar altında fırsatlar sunmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun prim borçlanması hizmeti karşılığında eksik kalan prim ödemelerini yapmak isteyen vatandaşların, yararlanabilecekleri borçlanma başlıkları şu şekildedir:

  • Askerlik borçlanması (askerde iken prim ödemesi yapılamadığı için)
  • Doğum borçlanması (doğum yapan kadınların iş hayatlarına dönemedikleri zamanlar için)
  • Yurtdışı borçlanması (çalışma hayatına bir süreliğine yurtdışında devam etmiş olan vatandaşlar için)
  • Ücretsiz izin borçlanması (çeşitli sebeplerden ötürü ücretsiz izin kullanmak durumunda kalan kamu çalışanları için)
  • Staj borçlanması (avukatlık, doktorluk ya da zorunlu staj hizmeti sunulan diğer meslek mensupları için)

Malulen Emeklilik ile Erken Emekli Olma

Malulen emeklilik başlığı da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yaş şartı aramadığı erken emeklilik hizmetlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu başlık altında sunulan erken emeklilik fırsatından yararlanabilmek için dahil olunan meslek gurubunda bir iş kazası geçirmek ya da mesleğin olumsuz etkilerinden biri olan meslek hastalığına yakalanmış olmak gerekmektedir. Ayrıca çalışma hayatına başladıktan sonra yakalanılan bazı hastalıklar da malulen emekli olma kapsamında değerlendirilebilmektedir.

Yüksek Riskli Meslek Grupları İçin Erken Emekli Olmak

Sosyal Güvenlik Kurumu, bazı meslek gruplarını “yüksek riskli” olarak değerlendirmektedir. Bu kapsamda değerlendirilen meslek grupları içerisinde yer alan vatandaşların 12 aylık çalışma süreleri 15 ay olarak sisteme geçirilmektedir. Bu da vatandaşların erken olması için sunulan hizmetlerden biridir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yüksek riskli meslek grubu başlığı altında değerlendirdiği mesleklerden bazıları şu şekildedir:

  • Madencilik
  • İtfaiyecilik
  • Basın mensupları
  • Kolluk kuvvetleri