Gündem

Ermenistan, Dağlık Karabağ’da Azerbaycan’a karşı “Z” amblemli tanklar mı kullandı?

Geçtiğimiz günlerde Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta Rusya tarafında yer alacak olan Ortadoğulu gönüllü savaşçılar yola çıkmış ve bir kısmı da Ukrayna’ya ulaşmıştı. Konvoydan ortaya çıkan görüntülerde savaşçıları taşıyan kamyonetlerde yer alan “Z” harfleri dikkat çekmişti. Rus ordusuna ait ve Ukrayna kentlerinde ilerleyen zırhlı araçlarda ve tanklarda bulunan bu sembolün kullanımı Almanya’da da yasaklanmıştı. Gündeme gelen bu sembolün bu kez de Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ savaşında görüldüğü iddia edildi. Söz konusu savaşta Rus askeri birliklerine ait “Z” sembolü bulunan tankların, Ermenistan tarafında Azerbaycan’a karşı kullanıldığı görüldü.

Dağlık Karabağ Savaşından Önemli Detay

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 27 Eylül 2020 tarihinde başlayan Dağlık Karabağ savaşı 44 gün sürmüştü ve Azerbaycan ordusu, Karabağ’ı topraklarına dahil etmeyi başarmıştı. Savaş, Rusya’nın arabuluculuğunda 10 Kasım 2020 tarihinde sonlanmıştı. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ savaşının bitmesinin üzerinden neredeyse iki yıl geçmiş olmasına rağmen Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimine başlaması ile birlikte Dağlık Karabağ savaşına ilişkin önemli detaylar ortaya çıktı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, Ermenistan askeri güçlerinin Dağlık Karabağ’da devam eden çatışmalarda, üzerinde “Z” sembolü bulunan tankları Azerbaycan ordusuna karşı kullandığı iddiaları gündeme geldi.

“Z” Sembolünün Anlamı Nedir?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminden önce “Z” sembolünün anlamı bilinmiyordu. Ukrayna’daki savaşla birlikte uluslararası gündemde yer alan bu sembol hakkında daha sonra ortaya birçok iddia atıldı. Bu iddialar arasında en önemlisi olarak gösterilen, savaş sırasında Rus askerlerinin dost ateşini önlemek amacıyla tankların üzerine bu sembolleri çizmiş olmaları yönündeydi. Öte yandan Rusya’nın doğudaki ordusu için “Z” sembolünü kullandığı ve batıdaki ordusu için de “V” sembolünü kullandığı iddiaları da gündeme geliyor.