EkonomiGündem

Türkiye’nin tartışmalı gündemi ayçiçek yağlarına ilişkin stok açıklaması geldi: Ayçiçek yağları ve bakliyatta…

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ülkemizi de ekonomik anlamda olumsuz etkilemesi sonucu ayçiçek yağı başta olmak üzere temel gıda ürünlerinde stok ve fiyat endişesi ülke gündemini hâlâ meşgul olarak. Son dönemde gündemde olan ‘stok tartışmalarına’ yönelik açıklamalar da peş peşe yapılıyor. Son olarak TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Türkiye’de ayçiçek yağı ve bakliyat stoku konusuna değindi.

Yenişafak’a açıklamalarda bulunan Güldal, Ramazan ayında vatandaşların kaliteli ve uygun fiyatlı gıdaya erişimde sıkıntı yaşamamaları için görev alanlarındaki ürünlerle ilgili aldıkları tedbirleri açıkladı. Ayçiçeği yağı regülasyonu çalışmaları hakkında da bilgi veren Güldal, “Kendi satış noktalarımız, Tarım Kredi Kooperatif Marketler ve PttAVM.com üzerinden 5 litrelik Ayçiçek yağını 129 liradan satışa sunduk. Amacımız piyasadaki yağ fiyatlarının aşağıya çekilmesiydi ki şimdiden 5 litrelik yağlar 150-160 liralara geriledi” dedi.

24 BİN TON AYÇİÇEK YAĞI ULAŞTI

Rusya’dan yaptıkları ayçiçeği yağı sevkiyatında herhangi bir problem olmadığını anlatan Güldal, “Şu ana kadar 42 bin tonluk ayçiçeği yağı almayı planladık. Bunun 24 bin tonu geldi. Yüklemede olan, teslim yerinde hazır bekleyen 18 bin ton yağımız da geliyor. İhtiyaç durumunda ilave tedarik imkanlarımız da mevcut” ifadelerini kullandı.

BAKLİYAT STOKU YETERLİ

Türkiye’nin bakliyat stokunun yeterli olduğunu anlatan Ahmet Güldal, “Sayın Bakanımız da açıkladı, bakliyatımız bir sonraki sezona devir yapacak düzeyde stoklarda mevcut. Baldo pirinç, Osmancık pirinç, mercimek çeşitleri, nohut çeşitleri, kuru fasulye bunları piyasanın yaklaşık olarak yüzde 30-50’si arasında daha ucuza satıyoruz. Rağbet de çok fazla. Burada yine satışlarımızı TMO Satış Noktaları, Tarım Kredi Kooperatif Marketler ve PttAVM üzerinden yapıyoruz” dedi.