Ekonomi

Tüketici Kanunu düzenlemeleri, bankaların kredi müşterilerini korudu: Artık herhangi bir yaptırım olmadan cayma hakkına sahipsiniz!

Bankaların kredi ve kredi kartı hizmetlerini kullanan ya da ön ödemeli olarak ev satın alan vatandaşları yakından ilgilendiren Tüketici Kanunu, dün itibari ile yeniden düzenlendi. Yapılan düzenlemelerin içerikleri kamuoyuna duyurulurken, alınan yeni kararlar çerçevesinde tüketicilerin resmen koruma altına alındığı gözlendi.

Ek Ürün Satışı Kaldırıldı, Toplu Ödeme İmtiyazları Verildi!

Dün gündüz saatlerinde ilgili kurum tarafından yayınlanmış olan Tüketici Kanunu düzenlemeleri, ülke sınırları içerisinde yaşayan ve bankaların kredi- kredi kartı hizmetlerini kullanan ya da kullanmayı düşünen vatandaşların yüzünü güldürdü.

Tüketici Kanunu kapsamında yapılmış olan düzenlemelere göre bundan sonra kredi ve kredi kartı başvurularında, kredinin kapsamı dışında olan ürünlerin satışı zorunlu tutulamayacak. Ayrıca kredi ve kredi kartı borçlarının tamamını tek seferde kapatan vatandaşlara, imzaladıkları hizmet sözleşmesinden cayma hakkı tanınacak ve cayma sonucunda herhangi bir yaptırım uygulanmayacak.

30 Gün Önce Bildirim Şartı Kaldırıldı!

Bankalar, kredi ve kredi kartı müşterilerine 30 gün önce bildirmek şartı ile faiz artırımı kararı verebiliyorlardı. Ancak Tüketici Kanunu nisan ayı düzenlemesi sonucunda alınan kararlara göre tüketiciyi mağdur eden bu şartın geçerliliği iptal edildi. Bankalar, bundan sonra faiz artırımları için anında bilgilendirme yapacak ve böylelikle tüketicilerin mağdur olmaları engellenecek.

Tüketici Kanunu kapsamında belirlenmiş olan yeni düzenlemeye aykırı hareket edenlere, müşteri başına 1000 TL idari para cezası uygulanacak.

Ev Satın Alanların Dikkatine!

Ülke sınırları içerisinde ev sahibi olmanın hayalini kuran milyonlarca vatandaş, bu hayalin gerçekleşebilmesi adına ön ödemeli olarak konut alıyor ve firmadan ya da diğer sebeplerden kaynaklı olarak mağdur oluyordu. Bu duruma el koyan Tüketici Kanunu, yapılan son düzenleme çerçevesinde ön ödemeli olarak satışa sunulan konutlara 48 ay içerisinde teslim edilme zorunluluğu getirdi.