EkonomiGündem

Altın ve dolar fiyatları için kritik hafta geldi: Küresel piyasaları etkileyecek!

Küresel piyasaları etkileyecek kritik hafta geldi çattı. Gözler, dünya genelindeki enflasyon verileri ile Türkiye ve Avrupa merkez bankalarından çıkacak faiz kararlarına çevrildi. Diğer yandan yatırımcılar Rusya ile Ukrayna arasındaki sıcak gelişmeleri de yakından takip ediyor.

Fed’in çarşamba günü açıklanan mart ayı toplantı tutanakları ve yetkililerin sözle yönlendirmeleri ile mayıs ayı toplantısında 50 baz puanlık faiz artırımına gidileceği ve aylık 95 milyar dolarlık bilanço küçültme sürecinin başlayacağı beklentileri güçlenirken, bu durum tahvil piyasasından çıkışların sürmesini beraberinde getirdi.

ENFLASYON DAHA FAZLA YÜKSELEBİLİR

ABD tahvil piyasaları resesyon endişesini bu hafta da fiyatlamayı sürdürdü. Bazı varlıklarda getiri eğrisi düzelse de bazılarında getiri eğrisi tersine döndü. Diğer yandan hafta boyunca Fed yetkilileri şahin açıklamalarına devam ederken, Fed yöneticilerinden Lael Brainard, enflasyonda daha fazla yükseliş olabileceğini, bunun daha hızlı faiz artışını gerektirdiğini söyledi. Enflasyondaki yukarı yönlü risklere işaret eden Brainard, “Fed, enflasyonu düşürmek için para politikasını düzenli olarak sıkılaştırmaya devam edecek. Mayıs toplantısından itibaren de bilanço hızlı şekilde küçültülecek.” ifadesini kullandı.

Yurt içinde, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yükseliş eğilimini üst üste altıncı haftaya taşırken, haftalık bazda tüm zamanların en yüksek kapanışını da yukarıya taşıdı. Gelecek hafta ise pazartesi ödemeler dengesi, salı sanayi üretimi verileri ve perşembe Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı yatırımcıların odağında.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE OLACAK?

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler, TCMB’nin politika faizini sabit bırakacağını tahmin ederken, şubatta cari işlemler hesabının 5 milyar 680 milyon dolar açık vermesini, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 artmasını bekliyor. Analistler, BIST 100 endeksinde teknik açıdan 2.410 ve 2500 puanın direnç olarak takip edileceğini kaydetti.