Ekonomi

Sosyal Güvenlik Kurumu duyurdu: O gruplarda yer alan vatandaşlara, emeklilik yaşını beklemeden devamlı maaş bağlanacak! SGK emeklilik ödemeleri 2022

Sigortalı bir işte yıllarca çalışmış olan kişilerin en büyük hayalleri arasında emekliye ayrılmak ve yaşlılık hayatlarını garanti altına alabilmek için emekli maaşı alabilmektir. Vatandaşlar bu isteklerine, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlemiş olduğu emekli olma şartlarını sağlamaları durumunda kavuşabilmektedirler.

Yaş, sigortalılık süresi ve prim ödemesi başlıkları altında belirlenmiş olan şartları sağlayan tüm ülke vatandaşlarının sahip olduğu emeklilik hakkı, bazı durumlarda şartların sağlanmasına bakılmaksızın vatandaşlara verilebilmektedir. Bu durumların başında ise iş göremezlik hali gelmektedir. Peki, iş göremezlik hali nedir? Kimler iş göremezlik başlığı altında emekli maaşı alabilmektedir?

SGK İş Göremezlik Ödemeleri 2022

Sosyal Güvenlik Kurumu, iş göremezlik başlığı altında iki ayrı hizmet sunmaktadır. Bu hizmetlerden birincisi kişinin bağlı olduğu meslek grubu içerisinde iken bir meslek hastalığına yakalanması ya da bir iş kazası geçirmesi durumunda iş gücünün en az yüzde 10’unu kaybetmesi, ikincisi ise aynı durumlar çerçevesinde iş gücünün yüzde 100’ünü kaybetmesi durumunda ortaya çıkar.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen iş göremezlik paraları, vatandaşların hangi grup içerisinde yer aldıklarına göre değişiklik göstermektedir.

SGK Geçici İş Göremezlik Parası 2022

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun meslek hastalığına yakalanan ya da iş kazası geçirmiş olan kişilere ödediği geçici iş göremezlik parası, tedavi süreci devam eden işçinin aylık ücretine göre belirlenmektedir. Bu durumun ortaya çıkmasında işletmenin bir hatası var ise prosedür farklı işlemektedir.

SGK Sürekli İş Göremezlik Parası 2022

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun meslek hastalığına yakalanan ya da iş kazası geçirmiş olan kişilere ödediği sürekli iş göremezlik parası, iş gücünün yüzde 100’ünü kaybeden kişiler için geçerlidir. Bu durumda vatandaşlara, malulen emekli olma hakkı tanır ve kişi ömrü boyunca bir işte çalışmak zorunda olmadan emekli maaşı almaya hak kazanır.