Gündem

Türkiye Avrupa’da Çöp İthalatında Birinci Sırada!

Greenpeace raporuna göre Türkiye Avrupa’nın çöpünü alma konusunda birinci oldu. 2021 yılında Avrupa’dan 518 bin 80 ton plastik atık alan Türkiye Avrupa’da çöp ithalatı konusunda birinci olmuştu. Ancak bu birincilik ülke topraklarının verimi açısından pek de iyi bir derece değil. Uzmanların görüşüne göre her geçen gün ve çöp ithalatında Türkiye toprakları verimi riske giriyor.

Çöpte Birinciyiz

Avrupa’da plastik çöp ithalatında geçen seneki verilere göre birinci olan Türkiye bu konuda her geçen yıl ilerliyor. Avrupa’nın plastik çöpünün neredeyse üçte birinden fazlasını her sene Türkiye almakta.

Uzmanların Tepkisi

Avrupa’nın çöpünü alma konusunda birinci sırada olan Türkiye her yıl aldığı bu çöpler ile ülke topraklarına kanserojen maddeleri de getirdiğini ve çevrenin zehirlendiğini dile getiren uzmanlar Greenpeace raporun da alınan toprak ve kül örneklerinin kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olacak dioksin ve furanlara gibi maddelere rastlandığını dile getirdiler. Bilimsel dayanağı olan bu araştırmanın çevre bakanlığınca dikkate alınıp gerekli önlemlerin alınması konusunda özen gösterilmesi gerektiğini vurguladılar. Daha öncesinde Adana topraklarında zehir olmadığına dair yapılan açıklamanın bu rapor doğrultusunda yalanlandığını da dile getirdiler.

En Yüksek Toksik Düzeyi!

Eurostat ve UK Trade Info 2021 verileri bize gösteriyor ki Türkiye de söylendiği gibi ithal çöpler konusunda alınan önlemler yeterli değilmiş. Türkiye’de ki yetkililer plastik atık ithalatı konusunda sıkı denetimlerin olduğunu söyleseler de ülkeye getirilen atıkların toprak üzerinde ki zehirleyici etkileri Greenpeace raporu ile ortaya çıktı. Greenpeace’in 2022 raporuna göre de Adana’da tespit edilen dioksin furan miktarı, şuana kadar ki en yüksek toksin düzeyinde.400 bin kat sevilerine çıkan kirletilmiş toprak test sonucu Türkiye topraklarının risk altında olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, sivil toplum örgütleri ve Greenpeace Türkiye yetkilileri bir an önce bu duruma karşı önlem alınması gerektiğini ve gerekirse çöp ithalatının durdurulması gerektiğini vurguladılar.