Genel

Güvercin Gübresi Nasıl Kullanılır?

Güvercin gübresi kullanımı, genellikle bitkilerde, meyve ve sebze yetiştiriciliğinde gübre olarak kullanılır. Güvercin gübresi, bitkilerin yetiştirilmesi esnasında daha sağlıklı ve daha verimli ürün elde etmek amacı ile kullanılır. Güvercin gübreleri, tarımda daha fazla verim elde etmek, daha kısa sürede daha fazla ürün elde etmek için kullanılır.

Güvercin Gübresi Nerelerde Kullanılır?

Güvercin gübresi kullanıldığı yerler, farklı bölgelerde farklı bitkiler için değişiklik gösterir. Güvercin gübresi şerbeti, farklı tarım ürünlerinin yetiştirildiği yerlerde kullanılabilir. Özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesindeki tarım topraklarında; tarlalarda ve bahçelerde çok fazla kullanılır. Örneğin, Diyarbakır’daki tarla ve bahçelerde pek çok kullanım alanı vardır.

Güvercin Gübresi Hangi Bitkilerde Kullanılır?

Güvercin gübresi kullanıldığı bitkiler, özellikle Güneydoğudaki tarlala ve bahçelerde tarım gübresi olarak kullanılır. Bunun dışında da bir çok bölgede farklı farklı bitki, çiçek, meyve ve sebze yetiştiriciliğinde kullanılan bir gübre türüdür. Güvercin gübresi, farklı bölgelerde, farklı tarım ürünleri için farklı ölçü ve şekillerde kullanılır. Güvercin gübresinin kullanıldığı bazı tarım ürünleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Tarla ve bahçelerde meyve ve sebze tarımında kullanılır: lahana, havuç, turp, mısır, kavun, karpuz, fasulye, patates, domates, patlıcan, kabak, salatalık, biber, ıspanak, pırasa, soğan, marul, pamuk, Antep fıstığı vb. Tarla ve bahçelerinde kullanılır.
  • Süs bitkisi yetiştiriciliğinde: ortanca, küpe çiçeği, lale, salon çamı, gül vb. Kullanılır.
  • Meyve ağaçları yetiştiriciliğinde: elma ağacı, armut ağacı, kayısı ağacı, kiraz ağacı, erik ağacı ve vişne bahçelerinde kullanılır.
  • Kullanıldığı diğer bitkiler: bağlarda, seralarda, zeytinliklerde, çay tarlalarında, fındık tarlalarında, narenciye yetiştiriciliğinde, muz bahçelerinde, üzüm bağlarında, çeltik tarlalarında ve çilek bahçelerinde kullanılır.

Güvercin Gübresi Ne Amaçla Kullanılır?

Tarla ve bahçelerde güvercin gübresi kullanılmasının sebebi, temelde verimliliği arttırmak ve bitkilerin daha sağlıklı yetişmesini sağlamaktır. Güvercin gübresi, farklı bölgelerde farklı bitkiler için değişik şekillerde kullanılır. Güvercin gübresi şerbeti ise, farklı tarım ürünlerinin yetiştirildiği yerlerde kullanılabilir. Güvercin gübresinin tarla ve bahçelerde kullanılmasının sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Tarımda verimliliği arttırmak için kullanılır (metre kare başına düşen hasat miktarını arttırmak amaçlanır)
  • Tarım ürünleri ve bitkilerin daha sağlıklı bir şekilde yetişmesine yardımcı olur, bitki ve tarım ürünlerini güçlendirir.
  • Toprağın daha verimli hale gelmesini sağlar. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken husus toprağın mineral dengesini bozamaması için güvercin gübresi en az bir yıl bekletilmelidir.
  • Bitkilerin yetişme hızını arttırarak, daha kısa sürede hasat edilmesini sağlar. Güvercin gübresi ile bitki ve tarım ürünleri daha hızlı büyür.
  • Güvercin gübresi ile yetişen bitki ve tarım ürünlerinin kalitesi artar, daha sağlıklı ve daha kaliteli ürünler elde edilmiş olur.
  • Güvercin gübresi ile yetişen bitki ve tarım ürünlerinin sert koşullara karşı dayanıklılığı artar, bu şekilde kuraklığa ve sert iklim koşullarına daha dayanıklı ürünler elde edilmiş olur.

Güvercin Gübresi Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Güvercin gübresi kullanıldığı zaman göz ardı edilmemesi gereken şeyler vardır. Tarım ürünlerinde ve bitki yetiştiriciliğinde sık sık tercih edilen güvercin gübresi, tarımda verimliliği arttırmak amacı ile kullanılır. Fakat güvercin gübresi kullanılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlara dikkat edilmez ise faydadan çok zarar görülebilir. Güvercin gübresi kullanılırken dikkat edilmesi gereken şeyler şu şekilde sıralanabilir:

  • Güvercin gübresi, tuzun azalması için en az bir yıl bekletilmelidir. Aksi takdirde toprağın mineral dengesi bozulabilir.
  • Güvercin gübresi kararında kullanılmalıdır. Fazla kullanılan güvercin gübresi, bitkileri coşturmak yerine bitki ve tarım ürünlerini kurutup soldurabilir.