Gündem

AFAD Uyardı! Mecbur Kalmadıkça Dışarı Çıkmayın!

Peşi sıra yaşanan meteorolojik felaketlere bir yenisi eklendi. Ülkemizde etkisini gösterecek olan olağanüstü durum için, AFAD uyarılar yaptı. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde etkisini gösterecek olay için alınması gereken tedbirler açıklandı.

Toz Bulutlarına Dikkat!

Küresel anlamda dünyanın çeşitli yerlerde çeşitli doğa olayları zaman zaman etkilediği bölgedeki insanları oldukça zor durumlar içerisine sokuyor. Uzay ajansları ve meteorologlar en son Akdeniz Bölgesini etkisi altına alan doğa olayı için bölge sakinlerine uyarılarda bulundu. Afrika kıtası üzerinde etkisini gösteren toz bulutları, sonrasında akdenizde en son olarak da ülkemizin güney ve doğu bölgelerinde etkili oldu. Toz bulutları Mersin’de oldukça geniş çapta etkili oldu. Afrika üzerinden gelen toz bulutları tüm gökyüzünü kapladı. Özellikle araçlar için oldukça tehlikeli durumlar ortaya çıkaran toz bulutları, görüş mesafesinin oldukça düşmesine sebebiyet verdi. Şehrin tamamında etkisini gösteren toz bulutu, araçların üzerini toz katmanıyla kaplanmasıyla sonuçlandı. Meteoroloji uzmanları ve AFAD bölge sakinlerinin mecbur kalmadıkları sürece evlerinden çıkmamaları konusunda uyardı. Evde ise kapı ve pencerelerin sıkı sıkıya kapatılmasının toz bulutundan korunmak için oldukça önemli olduğunu uyarılarına ekledi.

Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Mersin şehrimizin 321 km uzunluğunda denize kıyısı bulunmaktadır. Olumsuz hava şartlarından ve çöl tozundan oldukça sert şekilde etkilenen şehir sakinleri, sabah uyandıklarında tüm araçların çöl tozuyla kaplanmış olduğunu gördü.

Avrupa Uzay Ajansı, meteoroloji uzmanları ve AFAD bölge sakinlerini toz bulutlarına karşı ve sonrasında etkili olacak toz taşınımı için uyardı.

Uzmanlar Uyardı! Evlerinizde Kalın!

Akdeniz Bölgesi’nden sonra aynı uyarılar bu kez de Doğu Anadolu Bölgesi için yapıldı. Görüş mesafesindeki azalma, çamur şeklinde olacak yağışlar özellikle ulaşımda aksaklıklara yol açabilecek. Uzmanlar tüm bu olumsuzluklardan en az şekilde etkilenmeleri açısından vatandaşların dikkatli ve tedbirleri olmalarının son derece önemli olduğunu ekledi.

Afrika’dan gelen çöl tozları özellikle kuvvetli rüzgâr sebebiyle etkili oldukları alanları oldukça arttırdı. İç kesimlere kadar yaşanan toz taşınımı, kronik nefes hastalığı bulunan vatandaşlar için tehlikeli durumlar ortaya çıkarabiliyor.