Ekonomi

Devlet, 217 milyon TL’lik banka birikimlerine el koydu! Hesaplarınızı kontrol etmezseniz, birikiminizden olabilirsiniz!

Türkiye’de ve diğer dünya ülkelerinde yaşayan milyonlarca vatandaş, daha iyi bir geleceği sahip olabilmek, kendi gereksinimlerini başkalarına muhtaç olmadan karşılayabilmek, hayallerini gerçekleştirebilmek ve daha birçok konu başlığı altında ekonomik özgürlüğe sahip olabilmek adına bankalarına mevduat hesaplarında birikim yapmaktadır. Bu birikimlerin büyük bir kısmı vadeli mevduat hesaplarında ek faiz oranı ile bir kısmı döviz ve altın hesaplarında, diğer kısmı ise vadesiz mevduat hesaplarında beklemektedir.

Bankacılık sektörünün sayısız vatandaşın güvenilir kasası olması durumu, birikim sahibi milyonlarca vatandaşın gönüllerinin rahat etmesini sağlamaktadır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken oldukça önemli bir nokta bulunmaktadır. Ülkemiz, kamu bankası, özel banka ya da katılım bankası olarak hizmet veren bankaların herhangi birinde birikmiş parası bulunan vatandaşlar için can alıcı bir duyuruda bulunmuştur. Yapılan duyuruya göre ilgili bilgilendirme çağrısına kulak asmayan kişilerin bankada yer alan birikimleri TMSF ve Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne devredilecektir.

Kimlerin Birikimleri Devredilir?

Devletin ilgili kanun kapsamında vermiş olduğu karara göre 10 yıl boyunca birikim hesapları bulunmuş olan banka hesaplarında herhangi bir yaşam belirtisi göstermemiş olan kişilerin mevcut birikimleri, zaman aşımına uğramış sayılır. Zaman aşımına uğramış olan birikimler ise TMSF’ye ve Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne aktarılır.

Birikimlerin Devredilmemesi İçin Ne Yapmak Gerekir?

Devlet tarafından yapılmış olan çağrıya kulak asan vatandaşlar, ilgili devir işleminin gerçekleşmemesi için ne yapılması gerektiğini araştırmaya başladılar. Bu konu ile ilgili de bir bilgilendirme yapan devlet kurumları, hesap sahibinin konuya ilişkin şahsen başvuruda bulunması gerektiğini bildirmişlerdir.

Birikim Devrinin İptali İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Birikimlerin TMSF’ye ve Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne aktarılmasını engellemek için ilgili bankaya bir dilekçe aracılığı ile ya da e-devlet sistemi üzerinden online olarak başvuru yapılması gerekmektedir.