İcra Ödemesi Nasıl Yapılır?
İcra ödemesi yapmak için borçlu kişinin tercih edebileceği çeşitli yöntemler vardır ancak bu ödeme yöntemlerinde ücret değişikliği mevcuttur. Borçlu kişinin icra ödemesini yapmadan önce ödeme yöntemleri arasındaki ücret değişikliğini araştırması, fazla ücret ödememesini sağlar.
Borçlu kişinin icra ödemesi yapması için 3 farklı yöntem vardır:
- İcra dairesine giderek doğrudan ödeme yapma
- Borcun alacaklısına ya da vekiline ödeme yapma
- Kredi kartıyla UYAP üzerinden ödeme yapma
İcra Ödemesi Nedir?
İcra borcu, borçlu kişinin alacaklı kişiye yapması gereken ödemeyi yapmadığı takdirde alacaklı kişinin gerekli kurumlara başvurarak başlattığı yasal süreci ifade eder.
Borçlu kişi icralık olduğu takdirde borcunu ödemediği dönemler için faiz ödemek durumunda kalır.
İcra Takibinde Hangi Faiz Uygulanmaktadır?
İcra takibinde uygulanan faiz, borçlu kişilerin oldukça yüksek tutarda para ödemesine neden olur. 2018 yılında Kanuni Faiz ve Temerrüt oranları 3095 sayılı Kanun hükümlerine göre düzenlenmiştir.
Kanuni faiz tutarının sözleşme ile açıklanmadığı anlarda faiz yüzde 9 olup temerrüt faiz oranı sözleşme ile açıklanmamış ise yüzde 9 olmaktadır. Ticari işlerde ise %9,75 yıllık oranında olmaktadır.
İcra Borcu Nasıl Sorgulanır?
İcra borcu sorgulamak için İcra Müdürlüklerine şahsen gidilebileceği gibi online olarak da sorgulama yapılabilir. Online olarak icra borcu sorgulama için E-DEVLET web sitesi ya da mobil uygulaması kullanılabilir. E-DEVLET üzerinden icra borcu sorgulamak için şu adımlar izlenir:
- E-Devlet web sitesine ya da mobil uygulamasına giriş yapmak,
- Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü (UYAP) Hizmetleri başlığını seçmek,
- Adalet bakanlığı listesinden icra dosyası sorgulama kısmına giriş yapmak.
Bu yöntemler eşliğinde kişinin şahsına ait icra dosyaları görüntülenir.
İcra Borcunda İndirim Var Mı?
İcra ödemesinde indirim yapılması borcun alacaklısına göre değişir. Bazı alacaklılar ana ödeme yapılmasını yeterli bulurken bazıları dosyanın icra faizinden yararlanmak ister. Bu durum alacaklının fazla kazanç elde etmesine sebep olurken, borçlunun ödeyemediği borcunu katlayarak arttırır.
İcra borcu hakkında tebligat alan borçlular 7 gün içerisinde borcunu öderse icra vekalet ücretinde ¼ oranında indirim sağlanır. Bu indirim yasal olarak devlet tarafından karşılanır. İcra avukatıyla görüşme gerektirmez.
İcra Vekalet Ücreti Nasıl Hesaplanır?
İcra vekalet borcunun hesaplanması çeşitli kriterlere göre değişiklik gösterir. İcra vekalet borcu asgari tutarda belirlenmiş olsa da icra ödemesi borç ücretine göre değişir.
- Takip miktarı 4.800,00 TL’ye kadar olan icra takiplerinde avukatlık ücreti, 720,00 TL’dir. Bu miktar, asıl alacağı geçemez.
- İlk 40.000,00 TL’lik kısım için %15,
- Sonra gelen 50.000,00 TL için %13
- Sonraki 90.000,00 TL için %9,5
- Sonra gelen 250.000,00 TL için %7
- Sonraki 620.000,00 TL için %5
- Sonra gelen 775.000,00 TL için %3,5
- Sonraki 1.275.000,00 TL için %1,8
- Sonra gelen 3.100.000,00 TL için %1 oranında vekalet ücreti belirlenir.
İcra Ödemesi Nasıl Taksitlendirilir?
İcra borcu taksitlendirmesi borçlu kişinin icra dairesine mevcut borcu taksitle ödeme teklifinde bulunması, icra dairesinin de bu talebi alacaklıya iletmesiyle başlar. Alacaklı taksitlendirmeyi kabul ederse borcun taksitle ödenmesi sözleşmesi kurulmuş olur.
Söz konusu borç belirlenen taksit sayısına bölünerek ödenmeye başlanır.
Borcu Ödenen İcra Dosyası Nasıl Kapanır?
Borcu biten icranın kapanması için alacaklı kişinin kendisi veya avukatı, borcun tamamının ödendiğine dair dilekçe yazar ve dosyanın kapatılması için talebini İcra Müdürlüğüne iletirse icra dosyası kapanmış olur.
İcra Borcu Ödenmezse Ne olur?
İcra ödemesi yapılmadığında ya da 7 gün içinde tebligata cevap verilmediğinde icra dairesi tarafından haciz işlemleri başlatılır.
İcra ödemesi haciz işlemleri başlatıldığı takdirde hala yapılmazsa:
- Kişinin maaşına haciz ya da bloke koyulur.
- Kişinin banka hesaplarına bloke koyulur.
- Kişi tazyik hapsi cezası alabilir.