Gündem

TÜDKİYEB Genel Başkanı Açıklamalar Yaptı: Fahiş Fiyatların Sorumlusu Et Baronları!

Enflasyon etkisiyle günden güne artan ürün ve hizmetlerdeki fiyatlar, bazı sektörlerde fahiş fiyatlara sebep olmakta. Et ve et ürünlerine gelen zamlar vatandaşın en çok konuştuğu konular arasında yer alıyor. Kamuoyunda oluşan huzursuzluk sonrası Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik açıklamalarda bulundu. Market raflarında fiyat etiketlerinin sadece günübirlik değiştiğini ifade eden Çelik, kırmızı ette üreticinin verdiği fiyat ile ürünün satış fiyatı arasında olan büyük farkın araştırılmasını önerdi.

‘Pirzola En Fazla 130 TL olmalı’

Ürün fiyatlarıyla ilgili fikirlerini paylaşan TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik; kuşbaşı et için 110 TL, pirzola et için kilogram fiyatının 130 TL’yi geçmemesi gerektiğini söyledi. Üretici fiyatları ile market fiyatları arasındaki uçurumun oldukça üzücü olduğunu dile getirdi. Et ve Süt Kurumu’nun yaptığı indirimlere değinen Çelik, kurumun faaliyet gösterdiği 18 satış mağazasının yeterli sayıda olmadığını sayısının artırılması gerektiğini ekledi. Bölgeden bölgeye değişen fiyatlarını işaret eden açıklamasında, bazı bölgelerde karkas et fiyatının 100 TL bazı bölgelerde 60 TL olduğuna değindi. Ancak market fiyatlarının asla değişmediğini ve koşulsuz şartsız 150 TL – 200 TL bandından müşteriye sunulduğunu söyledi.

‘Satın Alma Müdürleri Denetlensin!’

Üretici ve market arasındaki fiyat farkının art niyetli olduğunu ima eden Çelik, büyük zincir marketlerin satın alma müdürlerini hedef gösterdi. Üretici ve market arasında aracılık yapanlar ve satın alma müdürlerinin denetlenmesi gerektiğini söyledi. Market sahiplerinin belki bu durumun farkına varamadığını ancak bu fiyat farklarının oldukça şüpheli olduğunu açıklamalarına ekledi. Çözümün ise satın alma müdürlerinin mal varlıklarının ve gerçekleştirdikleri işlemlerinin incelenmesi olduğunu söyledi.

Et Baronları İşin İçinde!

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Nihat Çelik iftarda bir grup gazeteci ile bir araya geldi. Et baronlarının ve et tüccarlarının ramazandan sonra ete zam yapmak için anlaşmaya vardıklarını ileri sürdü. Zam oranı için %24’te el sıkıştıklarını söyledi. Hayvanları üreten, yetiştiren, yeri gelince altını temizleyen ve satanların kendileri olduklarını söyleyen Çelik, fiyat artışı için hiçbir sebebin olmadığını söyledi. Et baronlarının yaptıkları bu spekülasyon ile vatandaşı zamma alıştırdıklarını ifade etti.