Gündem

Netflix Hisseleri Dip yaptı… Küresel İnternet Televizyon Ağı Abone Kaybediyor!

Dizi ve film izleme platformu olan sektörün öncü ismi Netflix, bu senenin ilk çeyreğine ait bilançosunu kamuoyuyla paylaştı. Bilançoya göre, yılın çeyreğinde elde edilen gelir, geçen senenin ilk çeyreğine göre %10 artış gösterdi. İlk çeyrekte 7,9 milyar dolar gelir eden Netflix, geçen senenin ilk çeyreğinde 7,2 milyar dolar gelir elde etmişti.

Bilanço Açıklandı

Kamuoyuna sunulan bilançoya göre bu senenin ilk çeyreğinde 1,6 milyar dolar net kar elde edilirken, geçen senenin ilk çeyreğinde 1,7 milyar dolar net kar elde edilmişti. Buna göre Netflix net kar bakımından geçen seneye göre %6 oranında bir azalma yaşadı. Bu azalış Netflix’in hisse başına denk gelen karına da yansıdı. Geçen sene ilk çeyrekte 3,75 dolar seviyesinden fiyatlanan Netflix hisseleri, bu sene ilk çeyrekte 3,53 dolar seviyesinden işlem gördü.

Netflix bu senenin ilk çeyreği baz alındığında, abone sayısında 2,5 milyon kişilik bir artış beklediğini açıklamıştı. Ancak beklentileri boşa çıkan Netflix, geçen senenin ilk çeyreğine göre abone sayısında 200 kişilik düşüş ile karşılaştı.

Netflix Rusya Pazarından Çekildi

Netflix, Rusya’nın Ukrayna’ya gerçekleştirdiği saldırılar sonrasında, mart ayının başı itibari ile Rusya pazarından çekildiğini açıklamıştı. Rusya hükümetine tepki olarak uygulanan bu yaptırım, mevcut bulunan 700 bin üyeyi kaybetmesiyle sonuçlanmıştı. Rusya pazarında yaşanan bu üye kayıpları, Netflix üyelerine, küresel anlamda abonelik fiyatlarına zam olarak yansıdı.

Netflix Şifre Paylaşımına Kısıtlama Getiriyor

Yaşanan bu kayıplar sonrasında Netflix ekibi gelirlerini artırmak için çalışmalarını hızlandırdı. Bu kapsamda şifre paylaşımına kısıtlamalar getirilmesi bekleniyor. Şifre paylaşım kısıtlamalarıyla gelirlerini artırması beklenen Netflix’in, bu uygulamadan sonra abone sayısında bir düşüşün yaşanması kaçınılmaz olarak görülüyor. Şu an dünya çapında 220 milyondan fazla Netflix abonesi bulunurken, 100 milyondan fazla hanede şifre paylaşımı yapılıyor.