Gündem

Son Dakika! Rus Denizaltıları Ukrayna Kıyılarını Bombaladı!

Yaklaşık iki aydır devam eden Rusya – Ukrayna savaşında sular durulmuyor. Gün geçtikçe sertleşen çatışmalara her gün bir yenisi ekleniyor. İki tarafında birbirine ağır yaralar verdiği savaşta can ve mal kayıpları yaşanmaya devam ediyor. Son olarak Rus Deniz Kuvvetlerinin Karadeniz üzerinden Ukrayna kıyılarını denizaltılarla bombaladığı gün yüzüne çıktı.

Ukrayna topraklarındaki Rus işgalinin 59. gününde çatışmalar şiddetlenmeye devam ediyor. Özellikle doğu bölgelerinde yoğun çatışmalar devam ederken, Rusların Karadeniz üzerinden yaptığı denizaltı saldırıları gündeme bomba gibi düştü.

The Times Açıkladı

İngiliz gazetesi The Times’ın iddiaları gündemi oldukça meşgul ediyor. Gazetenin yaptığı açıklamaya göre, Ruslar Karadeniz’de konuşlanmış denizaltılarla seyir füzeleri fırlatıyor. Özellikle geçtiğimiz gün batırılan Moskova zırhlı kruvazörü sonrasında Ruslar Karadeniz’de hakimiyet sahibi olmak istiyor. Savaşın geçtiğimiz zamanlarına göre Karadeniz’de daha temkinli bir tutum sergileyen Ruslar, denizaltıları bölgede konuşlandırıyor.

Rus denizaltıların fırlattığı füzeler, su yüzeyinin 50 metre altından fırlatılabiliyor. Ayrıca uydularla tespit edilmesi mümkün olmayan bu füzelerle Ukrayna kıyıları bombalanıyor. Gazetenin iddialarına göre Rus limanlarında rutin olarak savaş başlıkları ve uzun menzilli füzeler yükleniyor.

Savaşın Geleceği İçin Kritik Bir Görev Üstleniyor

Rusya’nın Ukrayna karalarına yaptığı denizaltı saldırılarının, savaşın gidişatında oldukça kritik bir rol üstlendiği söyleniyor. Ve bu saldırıların ispat etmek için güçlü kanıtların olduğu söyleniyor.

Rus Ordusunun önde gelen komutanlarından olan, Rusya Merkez Askeri Bölgesi Komutan Yardımcısı General Rustam Minnekayev stratejilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Rusya’nın asıl amacının güney Ukrayna’nın tamamını ele geçirmek olduğunu söyledi. Doğuda Donbas Bölgesini işgal ettikten sonra güney Ukrayna’nın tamamını geçirmek istediklerini söyleyen komutan, böylelikle ağırlıklı olarak rusça konuşulan bir bölge olan Transdinyester’in kapılarını açacaklarını söyledi. Tüm bu planların başarıya ulaşması sonucunda iste bölgedeki baskıların hafifleyeceğini açıklamalarına ekledi.

Tomahawk’a Eşdeğer Güçlü Füzelerle Donatılmış Denizaltıları Kullanılıyor

Karadeniz’de konuşlanmış vaziyette bulunana Rus Donanması’nın ‘Kilo’ tipi denizaltılarla faaliyet gösterdiği düşünülüyor. Rus Donanması için üretilen Kilo tipi denizaltı dizel elektrikli motora sahip avcı sınıfı bir denizaltı modelidir. Ayrıca söz konusu denizaltıların Amerikan Tomahawk füzelerine eşdeğer yüksek kalibreli atış gücüyle donatıldığı düşünülüyor. Torpido olarak yollanan bu füzelerin bin 500 mil menzile kadar etkili olduğu tahmin ediliyor.