Gündem

ABD ve Avrupa Borsalarından Haftaya Kırmızı Açılış!

Avrupa ve Amerika borsalarında endeksler haftaya eskide başladı. Global olarak ekonomik yavaşlama beklentileri bu düşüşün başlıca sebebi olarak düşünülüyor. Özellikle Çin’de ve başkenti Pekin’de artan covid vakaları yeni kapanma ihtimallerini beraberinde getirirken, yatırımcıların endişelenmesine sebep oldu. Diğer yandan Avrupa ve Amerika’da borsada işlem gören şirketlerin büyük bir kısmının 2022 yılına ait ilk çeyrek bilançolarının bu hafta açıklayacak olması, açılıştaki bu düşüşün başka bir nedeni olarak karşımıza çıktı.

Endeksler Açılışa Düşüş İle Başladı

Borsalarda haftanın ilk gününün açılışında endekslerde düşüşler hâkim oldu. Açılışın ardından Amerika’da bazı endekslerde son görünüm şu şekilde oldu:

  • Dow Jones Endeksi yüzde 0,79 düşüş ile 33.543 puan
  • S&P 500 Endeksi yüzde 0,97 düşüş ile 4.230 puan
  • Nasdaq Endeksi yüzde 0,45 düşüş ile 12.782 puan ile haftaya başladı

Haftanın açılış gününde Avrupa endekslerinde son görünüm ise şu şekilde oldu:

  • FTSE Endeksi yüzde 2,28 düştü
  • DAX Endeksi yüzde 1,6 düştü
  • CAC 40 Endeksi yüzde 2,32 düştü
  • Eurostoxx Endeksi ise yüzde 1,97 düşüş ile haftayı açtı.

Gözler Açıklanacak Bilançolara Çevrildi

Bugün itibarı ile Çin ve özellikle başkenti Pekin’de covid vakalarının artış göstermesi, küresel yatırımcılar için ekonomik yavaşlama endişelerini beraberinde getirdi. Bu endişeler borsa endekslerinde düşüşe sebep olurken, tahvil fiyatları ve petrol fiyatlarının da gerilemesine sebebiyet verdi. Özellikle Wall Street endeksleri gözlerini bu hafta açıklanacak olan 2022 yılının ilk çeyreğine ait olan bilançolara çevirdi. Bilançolarını açıklayacak borsalarda işlem gören şirketler arasında dünyaca ünlü devler Apple ve Amazon da var.

Yatırımcılar Endişeli

Dünyaca ünlü araştırma firması Vital Knowledge müşterilerine açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz perşembe ve cuma günleri gerçekleşen endişeler ve beraberinde yaşanan olumsuzlukların bu haftanın düşüşle açılmasında etkili olduğu dile getirildi. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası’nın (FED) uygulanan para politikasındaki sıkılaştırmaların hızlanacağı yönünde verdiği sinyallerin düşüşe sebebiyet verdiğini açıkladı. Ek olarak Çin’deki covid virüsünün tekrar hızla yayılmasının yatırımcıları endişelendirdiğini ifade etti.