Gündem

Rusya’dan Yaptırımlara Misilleme! 2 Ülkeye Gaz Kesinti Uygulanacak!

Enerji piyasasında bir dünya devi olan Rus şirketi Gazprom, bugün itibarı ile Polonya ve Bulgaristan’a doğal gaz vermeyi durduracağını açıkladı. Avrupa’ya sağlanan gaz konusunda ana tedarikçisi konumunda olan Gazprom’un, 2 aydan bu yana devam eden Rusya – Ukrayna savaşı başladığından beri gaz akışını durdurduğu ilk ülke Polonya oldu.

Gaz Kesintisine Uğrayan İlk Ülke Polonya Oldu

Konuyla ilgili ilk açıklamalar Polonya’nın kamu enerji şirketi olan PGNIG SA’dan geldi. Yapılan açıklamada, Gazprom’un 27 Nisan itibarı ile Yamal boru hattından tedarik edilen doğal gazı keseceği söylendi.

PGNIG SA, gaz akışının eski haline dönmesi için gerekli olan adımları atacağını söylerken, gaz arzında meydana gelecek bir kesintinin Yamal Sözleşmesi kapsamında bir ihlal niteliği taşıyacağını ve tazminat talep etme hakkının doğacağını açıklamalarına ekledi.

Kamu şirketi yaptığı açıklamalarda, ülkenin gaz depolama tesislerindeki doluluk oranının yüzde 80 seviyelerinde olduğunu ve olası bir kesintide ülkeye gaz sağlamakta bir sorun ortaya çıkmayacağını söyledi.

Putin Mart Ayında Duyurmuştu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz mart ayının sonunda doğal gaz satışlarındaki ödemelerin Rus Rublesi ile yapılması konusunda çalışmalara başlandığını duyurmuştu. Putin, sunulan bu taleplerinin karşılanmamasının ise gaz kesintileri ile sonuçlanacağını kesin bir dille söylemişti. Hemen ardından 31 Mart tarihinde yeni sistemi yürürlüğe sokan kararname, Putin tarafından imzalandı. Bunun neticesinde Rus gazı alan ülkelerin artık Gazprombank üzerinden hesap açmaları ve gaz ödemelerini bu bankaya yapmaları gerekeceği açıklandı. Gazprombank tarafından gelecek paranın ise Moskova Borsası’nda Rubleye çevrileceği açıklamalara eklendi.

Polonya Ruble İle Ödeme Yapmayacağını Açıkladı

Polonya’nın Rusya ile imzaladığı mevcut doğal gaz tedarik sözleşmesi bu yıl sonuna kadar devam ediyor. Polonya, Putin’in açıklamalarından sonra, Gazprom’dan yapacağı gaz tedariki için ruble cinsinden ödeme yapmayacaklarını ve geri adım atılmaz ise sözleşme yenilemeyeceklerini açıklamıştı.

Polonya, enerji ihtiyacının önemli bir kısmını Rusya üzerinden karşılıyor. İthal edilen petrolün yüzde 64’ü, doğal gazın yüzde 46’sı ve kömürün ise yüzde 15’ini Rus menşeili ürünler oluşturuyor.