Gündem

Dünya Bankası Duyurdu! Buğday ve Petrolde Fiyat Artışları Devam Edecek!

Dünya Bankası, Emtia Piyasaları Görünümü raporunu kamuoyuna sundu. Hazırlanan rapora göre, Rusya – Ukrayna arasında devam eden savaş, emtia fiyatlarının en erken 2024 yılı sonuna kadar rekor seviyelerde kalacak.

1973 Petrol Krizi ile Benzer

Sunulan raporda, mevcut savaşın emtia piyasalarını derinden etkilediği belirtilirken, küresel anlamda ticaretin yanında, üretim ve tüketim kalıplarında da köklü değişiklikler meydana geldiği ifade edildi. Rapordaki verilere göre son iki yıl içinde meydana gelen enerji sektöründeki fiyat artışları, en son 1973 yılındaki petrol krizinde bu seviyelerde gerçekleşti. Gübre ve gıda fiyatlarındaki artışın ise 2008’den beri bu seviyelerde olmadığı ifade edildi.

Buğday, Metal Ve Petrolde Artışlar Devam Edecek

Bankanın sunduğu Emtia Piyasaları Görünümü raporuna göre, 2023 ve 2024 yıllarında enerji fiyatlarında bazı gevşemeler yaşanacak, ancak o zamanlardan önce bu sektördeki fiyat artışlarının yıllık olarak yüzde 50 ve üzerindeki seviyelerde olması bekleniyor. Metallerde ve tarım ürünlerinde meydana gelecek artışın ise yıllık olarak yüzde 20 seviyelerinde olacağı belirtildi.

Dünya Bankası yayınladığı rapor kapsamında çeşitli emtialar için ön gördükleri fiyatları da paylaştılar. Petrol için 2022 yılı ortalama varil fiyatının 100 dolar olmasını bekleyen Dünya Bankası, 2023 yılı için ise bu fiyatın 92 dolar seviyesinde olacağını tahmin ediyor.

Buğday ve metal fiyatlarında 2022 yılı için artışlar ön gören Dünya Bankası, buğday fiyatlarında meydana gelecek yıllık artışın yüzde 40 seviyesi ve üzerinde olmasını beklerken, metal fiyatlarının ise yüzde 16 seviyesinde artacağını tahmin ediyor.

Stagflasyon Endişeleri Artıyor

Dünya Bankası Adil Büyüme, Finans ve Kurumlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Indermit Gill, yayınlanan rapor sonrasında bazı açıklamalarda bulundu. 1970’lerden bu yana yaşanan en büyük emtia krizi olduğunu söyleyen Gill, yaşanan yakıt, gübre ve gıda ticareti kısıtlamalarının yine 1970’leri andırdığını ifade etti.

Yaşanan gelişmelerin stagflasyon beklentilerini git gide arttırdığını ifade eden Indermit Gill, politika yapıcıların herkesten daha fazla temkinli olmasını önerdi. Politika yapıcılar için, ülke kapsamında ekonomik büyümeyi arttırmak için her fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini söylerken, yapacakları her hamlenin küresel ekonomi adına ne anlam taşıdığına dikkat etmeleri ve zarar verecek adımlardan uzak durmalarını tavsiye etti.