Gündem

ABD’den Rusya’ya Misilleme! Rusya, Teröre Destek Veren Ülkeler Listesinin Yeni Adayı Oldu!

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Senato gerçekleşen bütçe oturumunda bazı açıklamalarda bulundu. Bakan Blinken, Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş ile ilgili bazı değerlendirmeler yaptı.

Senato’dan Biden’a Tam Destek

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Bakan Blinken’a mevcut savaşta Rusya’nın faailyetleri ile ilgili bir soru yöneltti. Rusya’nın teröre destek veren ülkelerin yer aldığı listeye alınıp alınmayacağı soruldu. Bakan Blinken ise konunun hukukçular tarafından incelendiğini söyledi. Hassas bir konu olması sebebiyle, Rusya’nın bu listeye alınmasının yasaya uygunluğundan emin olmak istediklerini cevabına ekledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken konu ile ilgili kendi görüşlerine de açıkladı. Bakan’a göre, Rusya şüphesiz bir şekilde Ukrayna’yı terörize ediyor.

‘Suriye’den Sonra Ukrayna Da Terörize Ediliyor’

Daha önce Suriye’de büyük bir yıkıma sebep olan Rusya’nın, şimdi de aynısını Ukrayna’da gerçekleştirdiğini söyleyen Senatör Graham, Biden yönetiminin konu ile ilgili atacağı her adımın Senato tarafından destekleneceğini söyledi. Ayrıca Sentaör Graham, Rusya’nın kesinlikle teröre destek verdiğini ve bu listeye dahil edilmesinin bir zorunluluk olduğunu ifade etti.

Senato’dan gelen bu talep bir ilk değil. Daha öncede Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden ile olan görüşmesinde Rusya’nın teröre destek veren ülkeler listesine dahil edilmesini talep etmişti. Ancak Başkan Biden bu talebe ilişkin net bir cevap vermekten kaçınmıştı. Daha sonrasında ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price konu ile ilgili açıklamalarda bulunmuş, Zelenskiy’den gelen talebin değerlendirmeye alınacağını söylemişti.

Rus Fonlarına El Koymak İçin Hukuki Yollar Aranıyor

Bakan Blinken, Rusya’ya uygulanması gündemde olan başka yaptırımlar hakkında da açıklamalarda bulundu. Adalet Bakanlığı’nın dondurulmuş durumda olan Rus fonlarına hukuken el konmasının ne kadar mümkün olabileceğine dair bir araştırma yürüttüklerini ifade ederken, konu ile ilgili ayrıntı vermekten kaçındı.

Bakan Blinken yaptığı açıklamalarda, Rusya’ya önümüzdeki haftalarda bazı yeni yaptırımlar uygulanacağını söyledi. Özellikle Rusya’nın, Ukrayna topraklarında uyguladığı faaliyetlerden vazgeçmemesi durumunda, bu yaptırımların artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.