Gündem

Son Dakika! Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, Güncellenen Enflasyon Oranı Tahminini Açıkladı!

Düzenlenen Enflasyon Raporu TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından açıklandı. Kavcıoğu yaptığı açılamada 2022 yılı sonu için beklenen enflasyon oranında güncelleme yapıldığını ve yeni tahminlerinin yüzde 42,8 olduğunu açıkladı. İstihdam konusunda da mevcut artışın artarak devam edeceğini öngördüklerini söyleyen Kavcıoğlu, ülkemizin salgın sonrasında istihdamını en çok artıran ülke olduğunu ifade etti. TCMB Başkanı Kavcıoğlu, ülke ekonomisinin istihdam oluşturma konusunda kapasitesinin her geçen gün artış gösterdiğini ve 2.4 milyon kişinin istihdama katıldığını söyledi. Artan istihdam ile birlikte işsizlik oranının yüzde 10,7 seviyelerine gerilediğini açıkladı.

Büyümede Dış Talep Desteği Önemli

Çin’in başkenti Pekin’de artan vaka sayılarının, karantina uygulamasının genişletilmesiyle sonuçlandığını söyleyen Kavcıoğlu, bunun arz sürecini olumsuz etkilediğini ifade etti. Ayrıca emtia fiyatlarının artması ve tedarik kanallarında bozulmalar meydana gelmesinin riskleri küresel ölçüde artırdığını dile getirdi. Ticari olarak iş birliğinde olunan ortakların büyüme beklentilerinin negatif yönlü olduğunu açıkladı. Ayrıca bölgesel çatışmaların yarattığı arz şoklarının hammadde fiyatlarında küresel ölçüde artışlara sebep olduğunu ve arz – tedarik sorunlarının düzelmeye başlamadığını ifade etti.

İçinde bulunduğumuz yılın ilk çeyrek verilerine baktığımızda ekonomik olarak iyileşme gösterdiğimizi ifade eden Başkan Kavcıoğlu, 2021 yılının son çeyreğinde yüzde 11 seviyesinde gerçekleşen büyümede dış talebin oldukça destekleyici olduğunu dile getirdi. Yine 2021 yılının son çeyrek verilerine değinen Kavcıoğlu, net ihracatın net büyümeye yaptığı katkının en çok olduğu ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu söyledi.

2022 Yılı Sonu İçin Enflasyon Oranı Yüzde 46,9 Olabilir

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 yılı sonunda gerçekleşecek enflasyon oranı için tahminlerini güncellediklerini söyledi. Önceki tahmin doğrultusunda yüzde 23,2 oranında bir enflasyon artışı beklenirken, güncellenen tahminlerle 2022 yılı sonu için enflasyon oranının en az yüzde 38,7, en çok yüzde 46,9 olması bekleniyor. TCMB Başkanı’nın açıklamalarına göre, 2023 yılı sonu için beklenen enflasyon oranının ise en düşük yüzde 8,1, en yüksek yüzde17,7 olması bekleniyor. 2023 yılı enflasyon oranı için yapılan bir önceki tahmin ise yüzde 12,9 seviyesindeydi.