Gündem

Altın Fiyatlarında Ciddi Düşüş! FED ve Çin Gelişmeleri Altını Vurdu!

Dünya Altın Konseyi (WGC), küresel gelişmelerin altın piyasalarına etkileri kapsamında bir açıklama yaptı. WGC, Çin’in covid vakalarının tekrar artması sonucu yürüttüğü mücadele çalışmalarının küresel anlamda altına olan talebi olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.

Altına Virüs Darbesi

WGC bu yılın ilk çeyreği verilerini paylaşan raporunu yayımladı. Rapora göre Çin’in en büyük altın tüketici konumunda olduğu ve ülkede alınan covid ile ilgili sert tedbirlerin alıcıların taleplerinde bir zayıflama meydana getireceği açıklandı.

Özellikle Shangai ve Shenzhen’de uygulanan, covid kapsamındaki kapanma uygulamaları ülkedeki altın talebini oldukça olumsuz etkiledi ve ülke çapında satışların zarar görmesine sebebiyet verdi.

WGC Kıdemli Analisti olan Krishan Gopaul altın piyasası hakkında güncel olumsuzlukların gelecekte nasıl sonuçlar doğurabileceğine dair tahminlerde bulundu. Şu an yaşanan olumsuzlukların gelecek adına olumlu işaretler vermediği hatta kaygı verici olduğunu dile getirdi. Virüs ile mücadele kapsamında kapanma uygulamalarının devam etmesi durumunda ise altın cevherine gelecek olan talebi, büyük ihtimal ile, geçtiğimiz dönemlere göre düşük seviyede göreceğimiz anlamını taşıyacağını sözlerine ekledi.

FED Açıklamaları Etkili Oldu

Amerika tarafındaki gelişmeler de altındaki düşüşte etkili oldu. ABD Merkez Bankası’nın enflasyon ile mücadelesi kapsamında para politikalarındaki sıkılaştırıcı tutumun devam edeceği yönündeki söylentiler düşüş baskısını artırdı. Geçen hafta FED Başkanı’nın yaptığı konuşmada faizlerin artırılacağı haberi altın fiyatlarının düşmesini hızlandırmıştı.

Kazancının Çoğu Eridi

Artan enflasyon ile parasını enflasyonun eritici etkilerinden korumak için tercih edilen altın, Rusya ve Ukrayna’daki savaş sebebiyle altın talebini oldukça düşürmüştü. Savaşın, ekonomi piyasalarına olan olumsuz etkisi sebebiyle yıl içinde kazanılan kazancın önemli bir kısmı geri verildi.

Gram Altın 900 TL Oldu

Son iki ayın en düşük seviyesine ulaşan altın en son yüzde 0,2 seviyesinde bir düşüş yaşadı ve 1882,97 dolar üzerinden alıcı buldu. Böylelikle gram altının fiyatı 900 lira ve üstünden fiyatlanmaya başladı. Önceki hafta gram altın fiyatları ise 940 lira seviyesindeydi