Gündem

Alman Enerji Devi Ruble ile Ödeme Yapmayı Kabul Etti! Almanlar Rusya İle Anlaştı!

Almanya’da faaliyet gösteren en büyük enerji şirketlerinden birisi olan Uniper, Rusların yeni ödeme planına sıcak gözle bakıyor. Yeni belirlenen ruble cinsinden ödeme yönteminin kendileri için bir sorun teşkil etmediğini belirten Alman enerji devi yetkilileri, Rus enerji şirketinin ruble teklifini kabul etmeye hazır olduklarını ifade ettiler.

Uniper Ruble Ödemeyi Kabul Etti

Rus enerji şirketlerinin ödeme cinsini ruble olarak belirledikleri yeni ödeme yöntemini kabul eden Alman enerji şirketi Uniper, tedarik ettiği doğalgaz için ödenecek olan tutarı Euro cinsinden Gazprombank’a yatıracak. Gazprombank, daha sonrasında Euro cinsinden aldığı ödemeyi, Rusya’da bulunan başka bir hesap üzerinden ruble cinsine çevirecek. Gazprom iştirakı olan Gazprombank, İsviçre’de faaliyet gösteriyor.

Almanya’nın en büyük enerji şirketi Uniper’in Ruslar ile anlaşma yoluna gitmesi üzerine, Avrupa’nın önde gelen bazı şirketlerinin yetkililerinden açıklamalar geldi. Financial Times gazetesine yapılan açıklamalara göre, Avusturya’da hizmet veren enerji şirketi OMV ile birlikte İtalyan enerji şirketi ENI de Rusların yeni ödeme yöntemi olan ruble cinsinden ödemeyi kabul etmeyi planlıyor.

Avrupa Komisyonu yeni gelişmeler üzerine açıklamalar yaptı. Şirketlerin ruble cinsinden ödeme yaparak Rusya üzerinden enerji ithal etmesinin, Rusya’nın Ukrayna topraklarında yürüttüğü işgalci faaliyetler sonucunda uygulanan yaptırımları delmeyeceği ifade etti. Şirketin Gazprombank’a yaptığı Euro ödemesinin makbuzunu, para rubleye çevrilmeden önce alması durumunda bunun bir yaptırım ihlali olmayacağı açıklandı.

Komisyon Başkanı İhlal Diyor

Ancak Avrupa Komisyonu’nda herkes aynı fikirde değil. Avrupalı enerji şirketlerinin izlediği politikalar konusunda farklı görüşleri olanlar arasında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yer alıyor. Rus enerji şirketlerinin ödeme yöntemi olarak yalnızca ruble cinsinden ödemeleri kabul ettiği anlaşmaları imzalayan Avrupalı enerji şirketlerinin, uygulanan yöntem ne olursa olsun bir yaptırım ihlali meydana getireceğini açıklamıştı.

BBC News’a konuşan başka bir AB yetkilisi ise ödeme yönetimini eleştirdi. Euro olarak ödenen ancak sonrasında rubleye çevrilen enerji ödemelerine Rusya Merkez Bankası’nın dahil olmasının yaptırımları esnetmek anlamına geldiğini ifade etti.