Gündem

Blinken Konuştu: Silah Satışlarında Türkiye’ye Kolaylık Yapılmalı!

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde bütçe oturumu esnasında Amerika’nın uyguladığı dış politika hakkında değerlendirmelerde bulunan Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Biden, yabancı ülkeler ile yürüttükleri silah ticareti faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Askeri mühimmat ve silahların yabancı ülkelere satılırken yürütülen sürecin hızlanması gerektiğini vurgulayan Blinken, aynı zamanda daha verimli yollar bulunması gerektiğini ifade etti.

Türkiye ve Hindistan Gibi Müttefiklere Silah Satışı Kolaylaşmalı

Komite oturumu esnasında, Güney Carolina Vekili Joe Wilson Bakan Blinken’a bir soru yönlendirdi. Yabancı ülkelere yapılan askeri satışlar sırasında uygulanan bürokrasinin ne gibi sorunlara yol açtığını soran Wilson, aynı zamanda Hindistan ya da Türkiye gibi müttefik ilişkilerinin olduğu ülkeler ile yapılan silah yardımı veya satışında bürokrasinin aşılmasının yollarının olup olmadığını sordu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken sorulan sorunun ardından konuyla ilgili açıklamalar yaptı. Öncelikle Güney Carolina Vekili Joe Wilson ile aynı fikirde olduğunu belirten Bakan Blinken, yabancı ülkelere yapılan silah satışlarında daha iyi olmalarını gerektiğini söyledi. Özellikle silah yardımına ihtiyaç duyan ve bu yardımın acil olduğu durumlarda bürokratik olarak zorluklar yaşandığını işaret etti. Yabancı ülkelere silah satışında bürokratik engellerin kaldırılması konusunda ilerleyebilmenin yolunun ise yürütme erkinden geçtiğini açıkladı.

Yürütme tarafından Kongre’de alınacak, bürokratik sorunları hafifletecek kararların ABD’yi yabancı ülkelere silah satışı konusunda rakiplerine ortak yapacağı söylendi. Güncel Rusya gelişmelerinin etkisinin de oldukça yüksek olduğunu ifade eden Blinken, geçmişten beri savunma sektöründe Rusya ile ilişkisi çok güçlü olan ülkelerin bile artık ABD’yi potansiyel bir satıcı olarak görebilmesinin mümkün olabileceğini söyledi.

Bürokratik Engeller Kalkmalı

Bahsedilen sorunlar nedeniyle, müttefik ilişkisi yürüttükleri ülkeler ile yapılan savunma iş birlikleri konusunda boşluklar meydana geldiğini ifade eden Bakan Blinken, bu iş birliği boşluğunun ise Ruslar tarafından doldurulduğunun altını çizdi. Ayrıca müttefik ülkelere silah satışının hızlandırılabilmesi için Kongre ile daha yakın çalışmalar yürütmeye hazır olduklarını açıklamalarına ekledi. ABD Dışişleri Bakanlığı daha önce Kongreye yolladığı mektup ile, müttefik ilişkiler içerisinde bulunulan Türkiye’ye yapılan F-16 satışlarının ABD çıkarlarına uygun olduğunu bildirmişti.