Ekonomi

Doğalgaz Putin’den Değil Titan’dan Gelecek! Doğalgaz Rezervi Tüm Dünyanın 4 Katı!

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), gezegenler arası enerji kaynaklarına erişmeyi hedefliyor. Satürn’ün uydusu olan Titan’da, 2006 yılında geniş doğalgaz rezervleri keşfedilmişti. Titan’daki doğalgaz rezervlerinin gezegenimizin tüm rezervlerinden 100 kat fazla olduğu düşünülüyor. NASA yürüttüğü faaliyetlerin yüzyılın sonuna kadar meyve vermesini planlıyor.

Rus Gazının Alternatifi Aranıyor

Rusya – Ukrayna arasında süren savaş, enerji fiyatlarının yeniden şekillenmesine sebebiyet verdi. Rusya’ya yapılan yaptırımlar ile petrol erişiminin kısıtlanmaya çalışılması ve bunun karşılığında Rusların ülkelere doğalgaz akışını kesmesi, tüm enerji sektörünü yeni enerji kaynakları aramaya yönlendirdi. Dünya üzerindeki alternatif kaynaklarla yetinmeyen arama çalışmaları uzayda da devam ediyor.

Titan’da Koloni Kurulma İhtimali

Uzayda enerji arama çalışmalarının tek sebebi savaş ve jeopolitik riskler sebebiyle fiyatlardaki yükselişler değil. Aynı zamanda bu doğal kaynaklarının önünde sonunda tükenecek olması da bu arayışların dünya ile sınırlı kalmamasına sebebiyet veriyor. NASA yürüttüğü bu çalışmalar ile Ay’da ve Mars’ta koloni kurmayı hedefliyor. Ayrıca zengin doğal kaynakları sebebiyle Satürn’ün uydusu Titan’da bu listede yer alıyor.

Dünya’dan Sonra Sıvı Döngüsü Titan’da Da Var

NASA, uzayda yaptığı çalışmalar kapsamında 2006 yılında Titan’a bir uzay aracı yolladı. Uzay aracının yolladığı sonda ile Titan’dan veri toplandı. Bilim insanlarının elde ettiği verilere göre, uydumuz Ay’dan yüzde 50 daha geniş olan Titan, aynı zamanda yüzeyinde göller ve denizlere sahip. Kraken Mare ismi verilen en büyük denizi ise Karadeniz’den daha büyük. Çok kalın bir atmosferi bulunan Titan’da yağmur ve fırtına gibi hava olayları da gerçekleşiyor. Güneş sisteminde sıvı döngüsü olan ikinci gök cismi olan Titan, bu unvanı Dünya ile paylaşıyor.

Dünyadan 100 Kat Büyük Doğalgaz Rezervi Var

NASA’nın Titan yüzeyinde yaptığı çalışmalar, göllerin su ile değil çözülmüş nitrojen, metan ve etandan meydana geldiğini keşfettiler. Yani Titan yüzeyindeki denizler doğalgazdan meydana gelirken, yağmurlar da doğalgaz olarak yağıyor. Bilim insanlarının yaptığı hesaplamalara göre, Titan’da bulunan doğalgaz rezervleri dünyadaki tüm doğalgaz ve petrol rezervlerinden yüz kat daha büyük.