Prim ödemesi yapan vatandaşların dikkatine: 1800 gününüzü tamamladığınız an emekli olabilirsiniz!
Emekli olmak, çalışma hayatına sahip olmuş veya olacak olan her vatandaşın hayalleri arasında yer alan önemli bir konu başlığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Henüz işgücü yerinde iken sigortalı olarak çalışan ve buna bağlı olarak da prim ödemesi yapan vatandaşlar, yaşlılık dönemlerini garanti altına almış sayılırlar. Ancak bazı durumlarda sigortalı olma süresi, yaş ve prim ödemesi şartları esnetilebilir. Bu durumlar, kişinin sigortalı olduğu esnada geçirdiği bir kazaya veya yakalandığı bir hastalığa bağlıdır.
Malulen Emeklilik Nedir?
Malulen emeklilik, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bazı şartlar çerçevesinde erken emekli olunabilmesi için sunmuş olduğu bir hizmettir. Bu hizmette sigortalı çalışma hayatında bir Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlemiş olduğu hastalık listesinde yer alan hastalıklardan birisine yakalanan veya geçirdiği iş kazası sonucunda işgücünün yüzde 60 ve üstünü kaybeden vatandaşlar, emekli olmaya hak kazanırlar.
Malulen Emekli Olma Şartları Nelerdir?
Malulen emekli olabilmek için sigortalı olma süresinin tamamlanmış olması ve 1800 günlük prim ödemesinin yapılmış olması gerekmektedir. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu bazı durumlarda sigortalı olma şartını aramamaktadır. Geçirdiği iş kazası veya yakalandığı hastalık sebebi ile işgücünün tamamını kaybeden ve başkalarının bakımına muhtaç hale gelmiş olan tüm vatandaşlar, yalnızca prim ödemesi şartını yerine getirmeleri durumunda malulen emekli olabilirler.
Malulen Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Malullük durumunun ortaya çıkmasından sonra yazılı bir dilekçe aracılığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüklerine veya SGK Şube Merkezlerine bizzat başvuru yapmaları gerekmektedir. İlgili dilekçenin kabulü sonrasında kişi malullük durumunun tespit edilmesi için sağlık kuruluna sevk edilir. Yapılan sağlık incelemeleri sonucunda tespit edilen malullük durumu, kişinin malulen emekli olma kararının verilmesini sağlamaktadır.