EkonomiGündem

Ayçiçek yağı fiyatlarına karşı umut verici gelişme: Çiftçiler de artık buna yöneliyor

Ülkemizde giderek yükselen ayçiçek yağı fiyatlarına karşı umut verici bir gelişme yaşanıyor… Edirne’de üretimi artan kanola, ayçiçek yağının yakın gelecekteki yeni rakibi olarak görülüyor. Kanola, ekonomik getirisi ve yüksek yağ kapasitesiyle ithalatı azaltabilecek bir ürün olarak kaydediliyor.

Ayçiçek yağına en güçlü alternatif olarak ön plana çıkan ve yüzde 50’si yağ olan kanolaya ilginin arttığı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine yansıdı. TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğü verilerine göre, Edirne’de 2017 yılında 11 bin dekar kanola ekilirken bu rakam 2021 yılında 70 bin dekara ulaştı. Bu yıl ise 90 bin dekar alanda üretim yapılması öngörülüyor.

AYÇİÇEK YAĞINA GÖRE AZ RİSKLİ

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı da kanola ekiminde geçen yıllara oranla artış yaşandığını söyledi. Kanolanın kış aylarında ekilmesiyle yağışlarla belli bir seviyeye geldiğini anlatan Arabacı, kanolanın ayçiçeğine göre daha az riskli bir ürün olduğunu belirterek, kanolanın gelişimlerinin şu an iyi ilerlediğini ifade etti. Başkan Arabacı, çiftçilerin ekim nöbetinde buğday yerine kanola ve ayçiçeği gibi ekimlere yöneldiğini vurguladı.