Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Enflasyon asgari ücretliyi işte böyle vurdu: Asgari ücrete gelen zam eridi, 3 bin liraya düştü!

Türkiye’de dur durak bilmeyen, aksine her ay giderek artan enflasyon oranı, asgari ücretliler başta olmak üzere vatandaşları artık geçinemez duruma soktu. Bir asgari ücretli geçen sene aldığı 2825 TL maaşla dahi o dönemki ülke şartlarında geçinmekte bu seneki kadar zorluk yaşamıyordu. Ancak Ocak ayında gelen zamla 2022’de asgari ücretin 4250 TL’ye ulaşması, yalnızca 4 ay geçtikten sonra bile anlamını yitirdi.

Hayat pahalılığı en acı haliyle vatandaşların yüzüne vurmaya devam ediyor. TÜİK’in resmi enflasyon hesabıyla birlikte Türkiye’deki enflasyonun 2022’nin daha 4. ayını geride bırakırken yıllık bazda yüzde 70’e merdiven dayadığı açıklandı.

ASGARİ ÜCRETLİLER ARTIK GEÇİNEMİYOR

Sözcü’nün aktardıklarına göre yıl başında yüzde 50.5 zamla net 4 bin 253 liraya çıkarılan asgari ücretin bugünkü alım gücü 3 bin 229 TL’ye geriledi. Asgari ücretteki 3 aylık erime 1024 TL’ye ulaştı.

ENAG’ın hesapladığı enflasyona göre ise asgari ücretin alım gücü 4 ayın sonunda 2871 TL’ye kadar düşerek yılbaşındaki seviyesine yaklaştı. Asgari ücretlinin maaşından 1382 TL eriyip gitti.

ÇALIŞANLAR TEMMUZ AYINA KADAR EZİLECEK

Yılbaşında 2500 liraya yükseltilen en düşük işçi, çiftçi ve esnaf emeklisi aylığı 602 lira eriyerek bin 898 liraya düştü. Bu emekliler temmuz ayına kadar enflasyon kaybı yaşamaya devam edecek, ancak telefi zammını 2 ay sonra alabilecekler.