Gündem

Birleşmiş Milletler Acil Çağrı Yaptı! Açlık Krizi Uyarısı!

Birleşmiş Milletler (BM) kapsamında faaliyet gösteren Dünya Gıda Programı (WFP) acil bir çağrıda bulundu. WFP, Ukrayna topraklarında üretilen gıda ürünlerinin dünyaya ulaştırılması gerektiğini, bu nedenle Odessa bölgesinde yer alan limanların acil olarak tekrar faaliyete geçmesi yönünde bir çağrıda bulundu. Gıda ürünlerinin tekrar dünyanın geri kalanına ulaştırılmasının hayati öneme sahip olduğu açıklandı.

Odessa Limanlarını Açın Çağrısı

İtalya’nın Roma şehri merkezli olan WFP, yetkililer aracılığı ile bazı açıklamalarda bulundu. WFP İcra Direktörü David Beasley tarafından açıklamalar yapıldı. An itibarı ile Ukrayna’da bulunan tahıl silolarının tam dolu olduğunu ifade eden David Beasley, bu gıdaların dünya çapında açlık sınırında bulunan 44 milyon kişiye ulaştırılması gerektiğini söyledi. Bu gıdaların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilmesi için Odessa bölgesinde bulunan limanların acil olarak açılması gerektiğini açıklamalarına ekledi.

Gıda krizinin küresel boyutlarda olduğunu söyleyen David Beasley, dünyanın geri kalanının bundan etkilendiğini ve yüz milyonlarca insana ulaştırılabilecek kaynakların mevcut olduğunu söyledi. Bu konuda harekete geçmek için zamanın giderek daraldığını ifade eden WFP Direktörü, aksi takdirde bunun sonuçlarının tahmin edilenden daha büyük olacağını ifade etti.

WFP tarafından yapılan açıklamalara göre, savaş sebebiyle Odessa’da bulunan limanların bloke edildiği ve bu sebeple miktarı milyonlarca metrik tonu bulan tahılların ambarlarda ve diğer limanlarda bekletildiği bilgisi verildi.

Ambarlarda Depolanan Tahıllar Boşa Gidebilir

Ayrıca bahsedilen bu limanların tekrar faaliyete geçmemesi halinde Ukraynalı çiftçilerin yaz aylarında yapacağı hasatları depolayacak yer bulamayacağı ifade edildi. Küresel çapta açlık krizi ile mücadele kapsamında bekletilen tahılların boş gitmesinin felakete sebep olabileceği bildirildi.

Şu an Dünya çapında 276 milyon insanın açlık sınırında olduğunu bilgisini veren WFP, Rusya – Ukrayna savaşının devam etmesi halinde 47 milyon insanın daha akut açlık ile karşı karşıya kalmasını beklediğini ifade etti.