Ekonomi

Merkez Bankası’ndan açıklama: Et, un, makarna ve ekmek fiyatları artacak!

Koronavirüs salgının başlaması ile birlikte artış gösteren enflasyon oranları hem ülkemizin hem de diğer yurtdışı ülkelerinin en büyük ekonomik problemlerinden biri haline geldi. Ek olarak geride bıraktığımız yılın son ayı içerisinde rekor seviyelere kadar yükselen döviz kurları ve altın fiyatları, Türk Lirası’nın büyük ölçüde değer kaybı yaşamasına sebep oldu. Tüm bu gelişmelere bağlı olarak zamlanan gündelik hayat ürünleri, vatandaşların dara düşmelerine yol açtı.

Hali hazırda dalgalı grafiklere sahip olan piyasaların gündelik hayat hizmetlerini ve hizmet ürünlerini direk olarak etkilemesinin tahribatları sürerken, Merkez Bankası’ndan bir kötü haber daha geldi. Yapılan açıklamalara göre buğday fiyatlarının artışına bağlı olarak, diğer ürünlere de zam yapılacağı bildirildi.

Buğday Tedariki Sıkıntıya Girdi!

Mart ayı itibari ile resmen başlamış olan Rusya- Ukrayna savaşı, iki ülkenin sahip olduğu emtia varlıklarının değerlenmesine ve bu değerlenmenin küresel piyasalarda büyük sıkıntıların yaşanmasına sebep oldu. Son zamanlarda yukarı yönlü hareketler sergileyen ekonomi piyasalarından sonra gıda sektörünün de dara düşeceği bildirildi.

Buğday fiyatlarının ekonomi piyasalarında ki hareketlenmelere bağlı olarak artmasının ve ek olarak da buğday tedarikinde bazı problemlerin yaşanmasının, ülkeler içi hizmete sunulan buğday ürünlerinin zamlanmasına yol açacağı iddia edildi.

Merkez Bankası Açıkladı!

Geçtiğimiz günlerde piyasalara ve buğday tedarikine ilişkin açıklamalarda bulunan Merkez Bankası yetkilileri, buğday fiyatlarının son 9 yılın rekorunu kırdığını bildirdi. Buna bağlı olarak buğdayın yüzde 10 oranında zam göreceğini belirten Merkez Bankası, buğdayın 4 aylık süre içerisinde de ortalama olarak 6 baz puan yükseleceğini belirtti.

Uzmanlar Tedarik Problemlerini Yorumladı!

Merkez Bankası tarafından yapılan buğday açıklamalarına ilişkin yorumlarda bulunan piyasa uzmanları, yakın zaman içerisinde buğdayın zamlanmasından kaynaklı olarak et, makarna, un ve ekmeğe de yüksek oranlı zamların