Ekonomi

Ekonomist Mahfi Eğilmez doların niçin yükseldiğini açıkladı! FED doğru, MB yanlış yolda mı?

2021 yılının son çeyreğinden bu zamana kadar çeşitli faktörler çerçevesinde yukarı yönlü hareketlerine devam eden ekonomi piyasaları, TL’nin de değer kaybı yaşamasına sebep oldu. Ekonomist Mahfi Eğilmez, piyasaların bu durumunun nedenini açıkladı.

Neler Olmuştu?

Geride bıraktığımız yılın eylül ayı itibari ile yükseliş trendine giren dolar kuru, beraberinde diğer kurları ve altın fiyatlarını da yükseltmişti. Aralık ayının ortasına kadar hızla yükselmeye devam eden piyasalara karşın önlemler alan Merkez Bankası, toplamda 5 kere piyasalara doğrudan müdahalede bulunmuş ve sonuç olarak 500 baz puan faiz indirimi yapılmıştı.

Merkez Bankası’nın piyasa müdahaleleri istenen etkiyi yaratmamış aksine enflasyonu yükseltmiş ve sonuç olarak döviz kurları ve altın fiyatları dalgalı hareketlerini sürdürmüştü. Son olarak 20 Aralık tarihinde düzenlenen kabine toplantısından sonra kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kur korumalı TL vadeli mevduat sistemi modelinin geliştirilmiş olduğunu açıklamış ve halkı TL kullanımına davet etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrılarından sonra bir gecede gerilemeyi başarmış olan ekonomi piyasaları, ocak ayına girildiğine tekrar dalgalı hareketler sergilemeye başladı.

FED Yetkilileri Bugün Açıklama Yapacaklar!

Tüm küresel piyasaları direkt olarak etkileyen FED faiz kararları, ülkemizde de TL’nin döviz kurları karşısında değer kaybı yaşamasına sebep oluyor. Son olarak faiz artırım kararı alan FED, enflasyonu hala isteği orana geriletmeyi başaramadı. Bugün FED’in 5 yetkilisi bir araya gelecek ve açıklamalarda bulunacaklar. Yetkililerin açıklamaları sonucunda FED’in ileri vadeli enflasyon kararlarının açıkça ifade edileceği düşünülüyor.

Ekonomist Mahfi Eğilmez Piyasaları Değerlendirdi!

Ekonomi piyasalarında tüm bu durumlar yaşanırken tespitlerde bulunan Ekonomist Mahfi Eğilmez, resmi Twitter hesabından düşüncelerini paylaştı. Eğilmez, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “Dolar niye yükseliyor? FED’in faiz artırımı kararının doğru para politikası izlemeye yöneldiğini gösteriyor. TL neden değer kaybediyor? TCMB faiz konusunda yanlış para politikası izlemeyi sürdürüyor.”