Kamu

Para kazanan kadınlar dikkat: Devlet bu şartları sağlayanlara karşılıksız binlerce lira veriyor!

Kadınların iş hayatına atılması bazı destekleri de beraberinde getirdi. 2022 yılında asgari ücretli çalışanlara devlet binlerce lira para ödüyor. Söz konusu ödemeden doğum yardımı hakkına sahip olanlar faydalanabiliyor.

Anne ve baba olmaya hazırlanan herkesi ilgilendiriyor. Devlet çocuk sahibi olacak kadınlara destek ödemeleri yapıyor. Bu yıl anne olan vatandaşlara emzirme ödeneği yardımı yapılıyor. 2022 yılı için emzirme ödeneği 316 TL olarak belirlenmiştir.

Emzirme Ödeneğinin Şartları Nelerdir?

Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması halinde sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilebilmesi için;

Hizmet akdine tabi (4/a lı) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması,

Kendi adına ve hesabına (4/b li) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması,

Doğumun canlı gerçekleşmiş olması
şarttır.

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalıların ödeneklerini almaları için Kuruma talep dilekçesi verme şartı kaldırılmıştır. Emzirme ödeneği, sistemde görülen emzirme ödeneği raporuna istinaden otomatik olarak ödenmektedir.

Bütün annelere çocuk parası

Çalışsın çalışmasın çocuk yapan bütün annelere ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, üçüncü çocuk için de 600 lira ödeme yapılıyor.

Çalışan anneler ne kadar ödeme alacak?

En az 90 gün sigorta primi ödemesi şartını sağlayan annelere yapılan ödemeler, son üç aylık brüt ücretine göre ödeme yapılıyor. Maaşı 5.004 lira olan anne 12 bin 450 TL para alabiliyor. Ancak annenin parayı alabilmesi için sigortalılık halinin devam etmesi gerekiyor.