Ekonomi

Son dakika Dünyanın en büyük çip üretici şirketi açıkladı: Elektronik ürünler yüzde 8 zamlanacak! Bilgisayar, telefon, televizyon, tablet…

2020 yılında Çin’in Wuhan kentinde görülen ve kısa süre içerisinde dünyanın bütün ülkelerine yayılan koronavirüs salgını, o dönem içerisinde ve sonra ki 2 yıllık süreç içerisinde binlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açmıştı. Ülkelerin üretimlerini de direkt olarak etkileyen salgın, ilk başladığı yıl birçok ülkenin tedbirler almasına ve dolayısı ile de ülke içi hizmet veren firmaların, fabrikaların ve diğer şirketlerin kepenk kapatmasına sebep olmuştu.

Bilim insanlarının hummalı çalışmalarının ardından bulunan virüs aşıları ve ülkelerin aldıkları yoğun virüs tedbirleri, şimdilerde virüs etkilerinin daha az görülmesini sağladı. Ancak bu süreç içerisinde kaybedilenlerin geri getirilmesi elbette ki mümkün olmadı. Üretim ayağının etkilenmesi, geçtiğimiz sene içerisinde çip krizinin ortaya çıkmasına sebep oldu.

Çip krizi önce otomotiv sektörünü etkiledi ve yıllardır dünyanın önde gelen üretici otomobil firmaları dahi dönem dönem fabrikalarını kapatma kararı aldı. Hala devam eden bu kriz, bir süre sonra tüketicilerin sıklık ile kullandıklarını elektronik ürünlere de etki etti. Bu konuya ilişkin açıklamalarda bulunan çip üreticisi TSMC, çip krizinin tıpkı otomobil fiyatlarında olduğu gibi elektronik ürünlerin fiyatlarında da ciddi artışlara sebep olacağını iddia etti.

Rapor Hazırlandı!

Dünya genelinde çip üretici firmalar arasında ki liderliğini koruyan TSMC, çip krizine yönelik bir rapor hazırladı. Hazırlanan raporda mali veriler de yer aldı ve ilgili veriler, çip üretiminin hammadde maliyetinin artışından olumsuz etkilendiği gözler önüne serildi.

Fiyatlar Artacak!

TMSC, yayınlanmış olduğu raporda hammaddenin fiyat artışına bağlı olarak yükselen fiyatlara sahip olan çip üretiminin, kısa zaman içerisinde elektronik ürünlerin fiyatlarına etki edeceği bilgisi yer aldı.

2023’te Zam Geliyor!

Firma tarafından yapılan açıklamaya göre 2023 yılının başından itibaren çiplere zam yapılacak ve bu zam tablet, bilgisayar, akıllı telefon, televizyon ve diğer elektronik ürünlerin fiyatlarını yüzde 5-8 aralığında yükseltecek.