EkonomiGündem

Eczaneye gidecekler dikkat: İlaç fiyatları için flaş açıklama geldi!

Artan maliyetler ve Euro kurundaki büyük dalgalanma, ilaç piyasasına da büyük zam talebi yapılmasına neden oldu. ’14 Mayıs Eczacılık Günü ve Bayramı’ nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Eczacılar Birliği Başkanı Arman Üney, yılda 3-4 kere fiyat güncellemesi yapılması gerektiğini ifade etti.

“Hastalarımızın ilaca erişiminde yaşadığı sıkıntıların giderilmesi için artık yılda sadece bir kez kur güncellemesi yapılması gerçekçi değil. Bunun yerine yılda en az 3 veya 4 kez kur güncellemesi yapılması gerekiyor” diyen Üney, “İlaca kolaylıkla erişim, halk sağlığının en önemli önceliklerinden biri. Bu sorunun çözümüne yönelik önlemlerin ivedilikle alınması gerekiyor. Özellikle güncellemenin yapıldığı şubat ayının öncesinde hastalarımız çok sayıda ilaca erişimde sıkıntı yaşamakta, hastalarımızın yaşadığı bu mağduriyet eczanelere de ciddi anlamda yansımaktadır” ifadelerini kullandı.

2009’dan Beri Güncellenmiyor

“2009’dan bu yana güncellenmeyen, mevcut koşullara hiçbir şekilde uyum sağlamayan ilaç fiyat kararnamesi acilen güncellenmeli” diyen Üney, “Çünkü eczanelerimizin artık mevcut ekonomik koşullarda ayakta kalma gücü tükenmiş, eczane ekonomileri sürdürülebilir olmaktan çıkmış ve erimiştir. Eczacıların bu çığlığına acilen yanıt verilmesi gerekmektedir” ifadelerini kaydetti.