Ekonomi

1 TL bile vergi ödemeden araç sahibi olma devri başladı: Bu şartları sağlayan herkes, yarı fiyatına ÖTV’siz araç satın alabilecek!

Devlet, engel durumunu ispatlayan tüm vatandaşlara ÖTV’siz araç alma hakkı tanımaktadır. Bu hak sayesinde piyasanın oldukça altında fiyatlara araç sahibi olmak mümkündür.

ÖTV’siz Araç Sahibi Olma Hakkı Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti ülke sınırları içerisinde yaşayan engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak, onların ihtiyaçlarını en kısa ve en doğru sürede karşılamak amacı ile birçok hak tanımı yapmaktadır. Engelli vatandaşlara tanınan haklardan biri de ÖTV’siz araç satın alma hakkıdır. İlgili belgeler aracılığı ile engel durumunu ispatlayabilen her birey, devletin tanımış olduğu ÖTV indirimi hakkından yararlanabilmektedir.

ÖTV’siz Araç Sahibi Olmak İçin Hangi Evraklara Sahip Olmak Gerekir?

Yeni dönemde devletin tanımış olduğu ÖTV’siz araç satın alma hakkından faydalanarak kendi aracının sahibi olmak isteyen engelli vatandaşların ibraz etmek ile yükümlü oldukları başvuru evrakları şu şekildedir:

  • Engel durumunu belirten engelli raporu
  • Engellilik oranını belirten engel belgesi
  • Araç engelli birey tarafından kullanılacak ise H sınıfı sürücü belgesi
  • ÖTV indiriminden yararlanılabileceğini gösteren ve vergi dairesinden alınmış olan ÖTV indirim belgesi

ÖTV Ödemeden Satın Alınabilecek Araçlar Hangileridir?

Türkiye Cumhuriyeti’nin araç sahibi olmak isteyen engelli vatandaşlara sunmuş olduğu ÖTV’siz araç satın alma hakkı, yalnızca bazı araç modelleri için geçerlidir. Devlet kurumları tarafından yapılan açıklamalara göre söz konusu ÖTV’siz araç alma hakkı, yalnızca 450 bin 500 TL’ye kadar kullanılabilir. ÖTV indiriminden faydalanılarak satın alınabilecek olan araç modellerinin özellikleri ise şu şekilde belirlenmiştir:

  • Satın alınacak olan aracın sıfır kilometrede olması
  • Satın alınacak olan binek otomobillerin, panelvanların, arazi araçlarının, ATV’lerin ve pick-upların motor silindir hacimlerinin 1.6’nın altında olması
  • Satın alınacak olan eşya taşıma özellikli araçların motor silindir hacimlerinin 2.8’in altında olması