EkonomiGenelGündem

Dolar kurunun yeniden yükselmesiyle açıklandı: Gram altın 1000 TL gelişmesi!

Altın fiyatlarında yükseliş sürerken ons altın geçtiğimiz günlerde son 3 ayın en düşük seviyesini görmüştü. Ancak bugün ons altın yeniden 1830 dolar seviyesini gördü. Peki gram altındaki yükseliş devam edecek mi? Konuya yönelik açıklama Prof. Dr. Sefer Şener’den geldi.

Milliyet’e açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şener Fed’in para politikasına değinerek “Altın fiyatları ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 50 baz puanlık faiz artışı sonrası 1800 doların altını görmüştü. Aynı zamanda Fed’in bundan sonraki süreçte yeni toplantılarda da faiz artıracağı beklentisi aslında altın fiyatlarının 1950-1960 dolar seviyelerinden 1800 dolara gerilemesine neden oldu.” ifadelerini kullandı.

Ons altındaki gerilemeyi açıklayan Şener şunları aktardı:

“Ons altında gerilemenin sebebi Fed’in faiz artıracağı beklentisiydi. Rusya, Ukrayna savaşının devam ediyor olması kısmi de olsa ons altının 1800 doların altına inmesini engelledi. Daha sonraki süreçte Fed’in 50 baz puanlık faiz artışı, dolar endeksinin 105 seviyelerine ulaşmasına neden oldu. Bu doların hem gelişmiş ülke para birimleri karşısında hem de gelişen ülke para birimleri karşısında değerini hızlı bir şekilde artırmasına yol açtı. Bu artış Türkiye piyasalarında dolar/TL kurunu da hızlı şekilde yukarı taşıdı.”

DOLAR TÜM DÜNYADA GÜÇLENİYOR

“Aslında şu anda Türkiye’deki dolar kurundaki artışın ana nedeni ABD’deki faiz artışı sonrası doların tüm dünyada güçleniyor olmasıdır. Ancak sadece dolar endeksine bu durumu bağlamak da yeterli değildir. Aynı zamanda içerideki dinamikler, büyüme rakamları, bütçe açığı ve cari açıkla ilgili gelen rakamlar önümüzdeki süreç içerisinde de TCMB’den bir faiz artırımı beklenmemesi yeniden dolar/TL kurunu yukarı seviyelere taşıdı.”

“Aslında yıllık düzeyde Türkiye’de son açıklanan 69.9’luk enflasyon rakamlarına göre dolar kurunun normal olduğunu söylemek mümkündür. Bir taraftan dolar endeksi güçlenip diğer tarafta Türkiye’de enflasyon rakamları hala yukarı giderken dolar/TL’nin yükselmesi normal gözükmektedir.”

GRAM ALTIN 1000 TL OLACAK MI?

“Gram altında yeniden 1000 TL seviyelerinin görülmesi dolar endeksinin bundan sonraki süreçte nasıl şekilleneceği ile alakalıdır. Yani yeniden dolar/TL kurunun yukarı taşınması gram altında da 1000’li seviyelerin görülmesini sağlayabilecektir.”

“Çok muhtemeldir ki ABD’de 50 baz puanlık faiz artışı bekleniyor. Fed’den faiz artışlarının devamı beklendiği sürece ons olarak altının 1950 dolar seviyelerinin üzerine çıkması kısa vadede mümkün gözükmemektedir. Ancak Rusya, Ukrayna savaşıyla ilgili gerilimin tırmanması altının ons fiyatını 1950 doların üzerine taşıyabilecektir. Bu durumda da gram altın 1000 lirayı aşacaktır.”