Ekonomi

Kira artışlarının sebebi açıklandı: Emlakçılar çeteleşmeye başladı, eğitim almaları gerek!

Eylül- Aralık 2021 aralığında yukarı yönlü hareketleri günden güne hız kazanan döviz kurları ve altın fiyatları, birçok sektörde fahiş fiyatların gözlenmesine sebep oldu. Özellikle emlak sektöründe gözlenen artışlar hem ikinci el hem de sıfır konutların, oldukça üst seviyelerden satışa sunulmasına yol açtı.

Yeni yıla girildiği an itibari ile dalgalı hareketler sergilemeye başlayan döviz kurları altın fiyatları, hali hazırda zamlı fiyatlardan satışa sunulan konutların tekrar zamlanmalarına sebep oldu. Satılık konutların yanı sıra bölgeden bölgeye göre değişmek ile birlikte özellikle büyük şehirlerde kaydedilen kira bedelleri, vatandaşların bellerini resmen büktü.

Mart ayından bu yana hız kazanan kira artışları ve satılık konut fiyatları, ev sahibi olmak isteyen ve bulunduğu evde kiracı konumunda yaşayan vatandaşların isyan etmesine sebep oldu. Son 3 aydır emlak sektöründe yaşanan bu değişimler hakkında Kamu Denetçiliği Kurumu’na sayısız şikâyet yapıldı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, kiraların niçin bu denli arttığını, satılık konutların fahiş rakamlarını ve konunun çözümüne ilişkin yapılması gerekenleri değerlendirdi.

Kamu Denetçiliği Kurumu’na Yüzlerce Şikâyet!

Son zamanlarda fahiş kira bedelleri ve satılık konut bedelleri ile gündeme gelen emlak sektörü, hali hazırda hayat pahalılığı karşısında imkanları sınırlanmış olan vatandaşları iyiden iyiye dara düşürdü. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan vatandaşların mağduriyet yaşamalarına sebep olan bu durum karşısında açıklama yapan Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Şeref Malkoç, vatandaşların yasal haklarını kullandıklarını ve bu doğrultuda KDK’ya her gün yüzlerce şikâyet geldiğini bildirdi.

“Fırsatçılık Yapan Emlakçılar Var!”

Artan kira ve satılık konut fiyatlarında emlakçıların paylarının oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Malkoç, fırsatçılık yapan emlakçılara emlak odaları tarafından müdahale edilmesi gerektiğini bildirdi.

“Eğitim Almalılar!”

Emlakçılık sektöründe çeteleşme başladığına dikkat çeken Malkoç, odaların mensuplarına eğitim vermeleri gerektiğini ifade etti.