Ekonomi

Mahkemeden emsal karar: Milyonlarca kart kullanıcısının korkulu rüyası aidat ücretlerinin iadesine hükmetti!

Vatandaşlara finansman hizmeti sunan bankalar, kredi kartı ürünlerine ilişkin de birçok kampanya düzenleyerek müşteri sayılarını arttırmayı hedeflemektelerdir. Son açıklanan BKM verilerine göre 88 milyon kartın aktif olarak kullanıldığının ifade edilmesi, bankaların kart ürünleri aracılığı ile müşteri sayılarını attırma hedeflerine ulaştıklarını gözler önüne sermektedir.

Bankalar tarafından sunulan kart ürünleri için bankanın politikasına göre ve ürünün niteliğine göre yıllık olarak aidat alınmaktadır. Ancak bu aidatların alınacağı, ürün sözleşmesinde müşterilere bildirilmelidir. Yasal çerçevede alınan aidat ücretleri, tüketicinin de bilgisi dahilinde olduğu için bir sorun teşkil etmemektedir. Ancak yasal çerçevede alınmayan ve kart sözleşmesinde aidat ücreti bilgisi bulunmayan aidat ücretleri, tüketicinin haklı bir mücadele vermesi gerektiğine işaret etmektedir. Bu konunun gerçek hayatta ki bir örneği geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş’ta yaşanmıştır ve mahkeme tüketiciyi haklı bularak aidat ücretlerinin iadesine karar vermiştir.

5 Yıllık Aidat İadesi İçin Mahkemeye Başvurdu!

Kahramanmaraş ilinde ikamet eden Ahmet Babaoğlu, çalıştığı bankanın sunmuş olduğu kart ürününü kullandığını ve bankanın 5 yıl boyunca kendisinden kart aidatı ödemesi aldığını belirterek, bu durumun yasal olmadığı gerekçesi ile konuyu mahkemeye taşımıştır. 5 yıllık aidat iadesini talep eden Babaoğlu mahkeme tarafından haklı bulunmuş ancak banka, mahkemenin verdiği karara itiraz etmiştir.

Bilirkişi Atandı!

Bankanın itirazı üzerine mahkeme konuya ilişkin bilirkişi raporunun oluşturulmasını istedi. Banka aidat ücretlerinin yasal çerçeveler içerisinde alındığını ve yalnızca 233 TL’lik bir kısmın iade edebileceğini belirterek yapmış olduğu itiraz sonucunda haklı bulunmadı. Bilirkişi raporuna göre bankanın ücretsiz kart sunduğunu ispat edemediği kanısına ulaşıldı.

Emsal Karar Onandı!

Bilirkişi raporunun oluşturulmasından sonra emsal bir karara imza atan mahkeme, 5 yıllık toplam aidat ücreti olan 984,50 TL’nin Ahmet Babaoğlu’na iade edilmesi gerektiğine karar verdi.