GündemKamu

Artık sıraya girmek, beklemek yok: Vatandaşlar e-Devlet üzerinden alacak!

e-Devlet sistemine yeni hizmetler eklenmeye devam ediyor. Bu kapsamda yeni bir gelişme daha yaşandı. Yapılan duyuruya göre, vatandaşlar artık banka ve tapu müdürlüğüne gitmeden e-Devlet sistemi üzerinden tapularını alabilecekler.

TOKİ, yaptığı yazılı açıklama ile vatandaşlara duyuruda bulundu. İnternet sitesi üzerinde yer alan açıklamaya göre, artık tapu almak için banka ve tapu müdürlüğüne gitmeye gerek yok. Vatandaşlar bundan sonra tapularını e-Devlet sistemi üzerinden alabilecekler.

e-Devlet Üzerinden Tapu Devir İşlemleri Duyurusu’nda şu ifadeler kullanıldı:

E-DEVLET ÜZERİNDEN TAPU DEVİR İŞLEMLERİ DUYURUSU Sayın Gayrimenkul Alıcısı, İdaremizin üretmiş olduğu ve kredilendirmek yoluyla karşılıklı imza altına alınan “Gayrimenkul Satış Sözleşmesi” karşılığında satışa sunduğu gayrimenkullerden İdaremizle borç ilişiği kalmayan (peşin bedelle satın alan veya borcunu bitiren) ve kat mülkiyeti tesis edilmiş (Tapuları bankaya gönderilen) gayrimenkul ALICI’ları E-DEVLET ÜZERİNDEN BANKA VE TAPU MÜDÜRLÜĞÜNE GİTMEDEN TAPULARINI ALABİLECEKTİR.

E-Devlet sistemi ile birlikte Gayrimenkul Alıcısı borcu biten (taksit ve emlak vergisi borcu olmayacak, dask yapılmış olacak) tapu almaya hak kazandığı konut/işyeri için başvuru yapabilecek olup TOKİ den aldığı kendi adına kayıtlı olan konut/işyeri bilgilerini görebilmektedir.

Gayrimenkul Alıcısı başvuru esnasında site yönetimlerinden almış olduğu borcu yoktur belgesini (evrak aslı gerekmemektedir) sisteme yükleyip, ekranda bulunan bilgilerin doğru olduğuna dair istenen taahhütnameyi onaylayarak başvuruyu gerçekleştirmektedir.

Başvurunun kabul edilmesi ile birlikte Tapu Müdürlüğü de işlemlerin yürütülmesi sırasında Tapu Müdürlüğü tarafından Gayrimenkul Alıcısına ödemesi gereken ücretler SMS ile iletilmekte, bu ödemelerin yapılması ve işlemlerin tamamlanmasına müteakip Gayrimenkul Alıcısı adına tapu tescil işlemi sonuçlanmaktadır.

Gayrimenkul Alıcısı E-Devlet üzerinden Web tapu sisteminden tapu kaydına ulaşabilmektedir. (Tapu senedini almak isteyenler ise gerekli harçlarını yatırarak Web tapu sistemi üzerinden alabilecektir.)

Ayrıca; işlemler sürmekte iken Tapu Müdürlüğü’nden servisler ile iletilen durum bilgisi Bankalar ve E-Devlet üzerinden paylaşılmaktadır. Vatandaş E-Devlet üzerinden işlemin aşamalarını takip edilebilmektedir.

Not: İndirim kampanyasında Banka kredisi kullanarak borcunu kapatan alıcılar ise; banka lehine ipotek onama belgesini imzalayacağı için bankaya gitmeleri gerekmektedir.