Gündem

31 Ekim tarihine kadar yasaklandı: Valilik duyurdu!

Yaz aylarının gelmesi ile beraber valiliklerden yeni açıklamalar gelmeye başladı. Bu kapsamda bir ilde alınan yasak kararları açıklandı. Yapılan açıklamada, “31 Ekim 2022 tarihine kadar kadar Pülümür ve Munzur Vadilerinde ATEŞLİ, ATEŞSİZ PİKNİK yapmak yasaktır.” İfadeleri kullanıldı.

Orman yangınlarını önlemek için illerde yasak kararları alınabiliyor. Bu kapsamda Tunceli Valiliği alınan yeni kararları açıkladı.

Yapılan açıklamalarda şu ifadeler kullanıldı:

1-Tunceli İli hudutları genelinde 6831 sayılı Orman Kanununun 31 ve 32 maddeleri kapsamına giren Köylerin hudutları içinde anız ve benzeri bitki örtüsü yakılması yasaktır. İlimiz Ormanlarının tamamında ateş yakmak yasaktır.

2- Yangın istihbaratı konusunda Orman görevlileri yanında, güvenlik birimleri de görevlerini ifa ederken bu görevleri de hassasiyetle takip edecektir.

3- Orman Yangınlarında kullanılmaz üzere araç ihtiyacı olması durumunda; Tunceli Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, D.S.İ 93.Şube Müdürlüğü, Karayolları Şube Şefliği, Tunceli Belediyesi ve Diğer İlçe ve Belde Belediyeleri Yangında kullanılabilecek İtfaiye ve Diğer Araçları ( ekipleri de dahil) Orman İşletme Müdürlüğünün talebi halinde görevlendirilecek. Bu husus da ilgili Kuruluşların bu işe görevlendirilecekleri Araçların Cinsi, Plaka No’su ve aracı sevk edecek yetkilinin görev ünvanı, Adı ve Soyadı telefon numaraları Orman İşletme Müdürlüğüne gönderilecek. ( Yetkilinin değişmesi halinde ayrıca bilgi verilecektir.)

4- İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği çıkabilecek Orman Yangınlarında, Yangına ulaşmada ve müdahalede önemli unsurlardan biri olan yollardan kapalı bulunan Köy ve Mezra yollarının açılmasını sağlayacak.

5- İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce anızların yakılmaması yönünde çiftçilerin bilgilendirmesine yönelik toplantılar düzenlenecek.

6- 15 Haziran 2022 tarihinden 31 Ekim 2022 tarihine kadar kadar Pülümür ve Munzur Vadilerinde ATEŞLİ, ATEŞSİZ PİKNİK yapmak yasaktır. Mahalli Köylülerin işi gereği Ormana giriş ve çıkışları dışında; İzinsiz olarak Ormanlara giriş ve çıkış yasaklanmıştır. Köy Muhtarları, Köy Bekçileri vasıtasıyla gerekli gözetmekler yaptırılarak şüpheli şahısların tespiti halinde derhal güvenlik güçlerine ve Orman teşkilatına haber vereceklerdir.

7- Orman Yangın İhbarı için 112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİ TELEFONU ile Orman İşletme Müdürlüğünüze ait (428) 212 10 31 numaralı telefonların kullanılması sağlanacak.

8- Yangın mevsimi süresince Orman İşletme Müdürlüğünün her saate iş makinası ve treyler talebinde bulunacağı yetkili personelin adı ve soyadı ulaşacağı telefon numaraları ve mevcut iş makinelerinin ve treylerin nevi ve miktarlarının 01 Haziran 2022 tarihine kadar ilgili Orman İşleteme Müdürlüğüne yazılı olarak bildirilmesi,

9- Sorumluluk alanları içerisinde kalan yolların şevlerinde bulunan yanıcı maddenin olası orman yangınlarına sebep olmaması için Karayolları Şube şefliği ve Özel İdare Genel Sekreterliği tarafından 01 Haziran 2022 tarihine kadar temizliklerinin yapılması.

10- Orman Yangını ile ilgili en kısa sürede Valilik Makamına, Cumhuriyet Savcılığına ve Jandarmaya bilgi verilecektir.

11- Yangına Müdahale edecek Söndürme Ekiplerinin, Yangına giderken ve yangın mahallinde güvenliklerinin sağlanması ve Yangına müdahalede yardımcı olunması için Jandarma Komutanlığına bağlı Karakol Komutanlıklarına bilgi verilecektir.

12- Milli Eğitim Müdürlüğü Okullar tatile girmeden Okullarda Orman Yangınları konusunda öğrencilere eğitici bilgiler verecektir.

13- Orman Yangınlarında Askeri Birliklerden, söndürme ile ilgi yardım istendiğinde Birliklerin Yangın yerine götürülmesi orman İşletme Müdürlüklerince yapılacak ve söndürme malzemesi takviyesi yapılacaktır.

14- FEDAŞ ve TEİAŞ Müdürlüğüne ait Enerji Nakil Hatlarının geçtiği Orman alanında, 6831 Sayılı Orman Yasasının 17/3 Maddesine göre verilen İzin Alanları için düzenlenen Taahhüt Senedinin 7. Maddesi gereği, kendisine teslim edilen enerji Nakil Hatlarının altındaki ve bu hatlarda teması olan her türlü yanıcı maddelerin uzaklaştırılması ile hatların bakımlı şekilde bulundurulması ve bu hatlardan çıkabilecek Orman Yangınlarına karşı her türlü önlem alacaklardır.

15- Pülümür ve Munzur Vadisinde olası orman yangınlarına karşı alınan tedbirlerin denetimi kapsamında Orman İşletme Müdürlüğü ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerinin yapacağı denetimlere sorumluluk bölgelerine göre İl Jandarma Komutanlığı ile İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin denetimlere katılımının sağlanması 16- Orman Yangınlarına karşı alınan tedbirler ve yapılan uygulamalar ile ilgili düzenli olarak SOSYAL MEDYA paylaşımlarının yapılması