EkonomiGündem

Enflasyon yüzde 70’i görmüştü: Bakan Nebati’den flaş enflasyon açıklaması geldi!

Kayseri’de bir otelde düzenlenen ASKON Kültepe Ekonomi Zirvesi’ne katılan Hazine ve Maliye Bakanı enflasyonla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati, “Mücadele ediyoruz” ifadesini kullandı.

Küresel salgın ortamında Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü aktaran Bakan Nebati şunları söyledi:

“2002 yılında 352 milyon dolar olan Kayseri’mizin ihracatı, yaklaşık 10 kat artarak 2020 yılı nisan ayı itibarıyla yıllık bazda 3,8 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2022 yılı nisan ayı itibarıyla yıllıklandırılmış olarak 1,9 milyar dolar dış ticaret fazlası veren Kayseri, en yüksek dış ticaret fazlası veren 6. ilimiz olmuştur. 3. Organize Sanayi Bölgesi ve 6 sanayi sitesine ilave olarak, yapım aşamasında olan bazı projelerin tamamlanmasıyla hiç kuşkusuz Kayseri’miz ülkemizin sanayi üretimi ve ihracat hedeflerine en çok katkı yapan iller arasındaki yerini daha da güçlendirecektir. Bizler bu süreçte yatırım yapmak isteyen girişimcilerimizin her daim yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz. Nitekim başta elektrik üretim ve dağıtımıyla, mobilya sektörleri olmak üzere 2021 yılında 220 teşvik belgesiyle yaklaşık 4,5 milyar lira tutarındaki sabit yatırma ve 4 bin 658 vatandaşımızın istihdamına destek olduk.”

PETROL, DOĞALGAZ, KÖMÜR FİYATLARI DÜNYADA ARTTI

Bakan Nebati, Türkiye’de yüzde 70’i gören enflasyona ilişkin olarak ise şunları söyledi:

“Her konuşmamda ısrarla söylediğimiz bir tespit var, aslında bir gerçeklik enflasyon. Mücadele ediyoruz, birinci sıradaki önceliğimiz enflasyon ve bu mücadeleden de Allah’ın izniyle galip geleceğiz. Gıda ve enerji fiyatlarında görülen artışlar, son dönemde enflasyonun gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri fark etmeksizin tüm dünyada tarihi yüksek seviyelerde seyretmesine neden oldu. Özellikle petrol, doğalgaz ve kömür fiyatlarının olağanüstü bir şekilde artması bize enerji güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Avrupa, kömürü daha yoğun bir şekilde kullanmaya başladı. Zor her zaman oyunu bozar ülkemizin çıkarları ulusal menfaatlerimiz ön plana gelince akan sular durur.”

VATANDAŞA ASGARİ DÜZEYDE YANSITILIYOR

“İşte Türkiye’nin zaten son 20 yılda ortaya koymuş olduğu anlayış budur. Ulusal çıkarlar ve ülkemizin geleceğini ilgilendiren her konuda özgür ve kararlı adımlar atmak. Buğday, ayçiçeği yağı ve çeşitli tahlillerinde başta Rusya ve Ukrayna olmak üzere ihracatçı ülkelerin ihracat kısıtlamalarına gitmesiyle enflasyonist baskıların tüm dünyada arttığını görüyoruz. Tüm bu olumsuz gelişmelerin vatandaşlarımızın alım gücünü zorladığının da farkındayız. Fiyat artışlarının vatandaşlarımıza asgari düzeyde yansıması ve bunun hissettirilmesini en aza indirmek için azami gayret göstererek, gerekli adımları hızlı bir şekilde attık, atmaya da devam edeceğiz.”