Ekonomi

Araç sahiplerinin dikkatine: Eğer verdiğiniz randevu sözünü tutmazsanız, her ay yüzde 5 oranında ek ödeme yapacaksınız!

Son dönemlerde arka arkaya zamlar alan akaryakıt ürünleri ile başları dertte olan araç sahiplerine, bir kritik uyarı daha yapıldı. Yetkili kurumlar tarafından yapılan resmi duyuruya göre araç muayene zamanını geçiren tüketicilere, ceza ödemesi yaptırımı uygulanacağı bilgisi kaydedildi.

Araç Muayenesi Nedir?

Araç muayenesi, trafiğe çıkan araçların teknik olarak değerlendirilmelerinin yapıldığı bir işlem bütününden oluşmaktadır. Bu kapsamda işlerinin uzmanları olan kişiler tarafından değerlendirilen araçların trafiğe çıkmalarında sakınca olup olmadıklarına karar verilir ve teknik olarak aksaklığa rastlanan araçların, eksikliklerini tamamlamadan trafiğe çıkmalarına izin verilmez.

Binek, ticari ve diğer tüm araçlar için geçerli olan muayene sistemi, belirli periyotlarda gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda araç sahipleri, araç muayenelerinden sorumlu olan TÜVTÜRK’ten randevu almak zorundalardır. Randevular, TÜVTÜRK’ün resmi internet sitesinden 1 ay önce alınabiliyorken, e-devlet veya çağrı merkezi aracılığı ile 9 günce öncesinden de alınabilmektedir. Muayene ücretleri, randevu esnasında nakit veya kredi kartı ile ödenebilmektedir.

Randevuya Gitmeyene Para Cezası!

TÜVTÜRK’ten araç muayenesi için randevu alıp gitmeyen kişiler için yeni bir karar verildi. Buna göre muayene randevusuna gitmeyen araç sahiplerine, gitmedikleri her ay için muayene ücretinin yüzde 5’i kadar para cezası kesileceği bildirildi.

2022 Araç Muayene Fiyatları Güncel

Araç muayene fiyatları, her yıl yeniden değerleme oranına göre güncellenmektedir. Bu kapsamda sene başında yüzde 36,2 oranında bir artış gösteren araç muayene fiyatlarının güncel tutarları şu şekilde belirlenmiştir:

  • Motosiklet, motorlu bisiklet, traktör (römorklu, römorksuz): 258,42 TL
  • Minibüs, otomobil, özel amaçlı taşıt, kamyonet, arazi taşıtı, yarı römork ve römork: 507,40 TL
  • Kamyon, otobüs, çekici ve tanker: 685,58 TL