GenelGündemSağlık

Türkiye’de de görüldü! İşte maymun çiçeği virüsü belirtileri…

Avrupa’da birçok vakası ortaya çıkan maymun çiçeği virüsünde korkulan oldu. Maymun çiçeği virüsünde ilk vaka Türkiye’de görüldü. Bunun üzerine vatandaşlar maymun çiçeği virüsünün belirtilerini araştırmaya başladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün korkutan haberi verdi. Koca, ülkede ilk ‘maymun çiçeği virüsünün görüldüğünü şu ifadelerle açıkladı: “Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. Bilindiği gibi, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor.”

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Bilimsel verilere göre maymun çiçeği virüsü primat ve kemirgenlerden insanlara bulaşıyor. Maymun çiçeği virüsü insandan insana ise yakın temas özellikle cinsel temas yoluyla bulaşıyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Maymun çiçeği hastalığında öncelikle deride döküntü ve kabarıklıklar, ateş, sırt ve kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri en yaygın belirtiler olarak biliniyor. Lenfadenopati (lenf bezlerinin şişmesi), sırt ağrısı, kas ağrıları ve şiddetli halsizlik ile karakterize invazyon dönemi 0-5 gün arasında sürüyor. Deri döküntüsü ise genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlıyor.