GenelGündemSağlık

Flaş açıklama geldi: Koronavirüs yeniden patladı!

Unutulan koronavirüs yeniden aramızda… Normalleşme etkisiyle birlikte vaka sayılarında yeniden patlama olduğunu belirten uzmanlar vatandaşları uzun bir aradan sonra tekrar uyardı. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da özellikle İstanbulluları uyardı.

Son dönemde patlamaya geçen vakalarla ilgili açıklama yapan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Şu an İstanbul’da ciddi bir patlama yaşıyoruz” dedi. Maymun çiçeğinde ilk vakaya da değinen Yavuz, “Kimlerle temas etmiş, hastalığı ilk nereden kapmış, ciddi bir filyasyon çalışması yapılmalı” ifadesini kullandı.

Uzman ismin koronavirüs için açıklamaları şöyle devam etti:

“Sevindirici tek haber, en azından yani tam aşılılarda hafif seyrediyor. Ama aşısız ya da eksik aşılı bir sürü insan var. Zaten Kovid için şu an toplu taşımada maske kullanmanız lazım. Geçen yılki Omicron dalgasını hatırlayın, hafif geçecek dedik ama 10 bin kişi öldü. Maymun çiçeğine gelirsek basit, çok yakın olmayan temaslarla bulaşması çok çok zor. Aynı evde yaşamak, hasta kişiyle aynı yatağı paylaşmak, cinsel ilişki ya da mesela aynı ev içinde çok yakın sosyal ilişki olabilir, bulaşma yolu bu. İngiltere, Portekiz, İspanya, Amerika’da vaka sayıları çok arttı. en son dünyadaki vaka sayısı 5 bini aşmış durumdaydı. Dolayısıyla bundan da korkarak ülkeler aşı ve antiviral ilaç stoğu da yapmaya başladılar. Maymun çiçeğinde aşılı olanlar, yani çiçek eradikasyon çalışmaları sırasında aşılanmış son nesil, hiç aşısızlara göre biraz daha şanslı.Örneğin ABD’de yakın dönemde aşılanmışların kanındaki antikorla tedavi gibi seçenekler konuşuluyor. Ama aşılıların kanından konvelesan plazma alınması Türkiye için çok uygun olmayabilir. Çünkü bizdeki son aşılı nesil çok eski. Antikor seviyesinin çok düştüğünü biliyoruz.”

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ AÇIKLAMASI

Prof. Dr. Yavuz, maymun çiçeğinin bulaşma şekli hakkında şunları kaydetti:

“Hastalık solunum yoluyla Kovid gibi çok kolay bulaşan bir hastalık değil. Koviddeki gibi büyük bir patlama beklemediğimizi söyleyebilirim ama, önemsiz diyebileceğimiz bir durumda da değiliz. Özellikle bu vaka Türkiye kaynaklı ise, bir grup içinde yayılma olasılığı yüksek anlamına gelir. Şu ana kadar dünyada genellikle yaş grubu olarak, sanırım bu hasta da o şekilde, 20-40 yaş arası, çok da sağlık problemi olmayan kişiler arasında gelişiyor. Genellikle de cinsel ilişki sırasındaki yakın temastan kaynaklanıyor. Ama cinsel yolla bulaşan bir hastalık etkeni değil. Cinsel salgılardan bulaşmıyor. Deriden, yakın temasla bulaşabiliyor. Yani derideki yaralara dokunmayla ya da o lezyonları olan kişinin yatak çarşafları ile temasla bulaşabiliyor. Yakın temas gerçekten çok önemli bu hastalıkta.”