GenelGündem

Türkiye’nin bu bölgesinde yaşayanlar dikkat: ‘Büyük tehlike var’ diyerek uyardı

Doğu Karadeniz Bölgesi, sel ve heyelan felaketleriyle hem can hem de mal kayıplarıyla karşı karşıya kalırken  Jeoloji Mühendisi emekli Prof. Dr. Osman Bektaş, ‘tehlike’ uyarısında bulundu.

“Karadeniz Sahil Yolu’nun tümünde ve iç yollarda her an heyelan tehlikesi var.  Dik yamaçlarda çok faylı ve kırıklı bir yapı söz konusu. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde küresel iklim değişikliğine bağlı olarak yağışlar özellikle Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında arttı ve artacak. Dolayısıyla yağışlar ve yer çekimi nedeniyle o yamaçlar gece gündüz kayıyor. Netice itibariyle bu bir ikazdır. Bizim gibi ülkelerde maalesef can kaybı olacak, can kaybının artışına bağlı olarak biz önlem alacağız. Genel prensibimiz bu” diyen Prof. Dr. Bektaş, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün eksik kaldığı noktalara değindi.

YOLUN GÜVENLİĞİ SAĞLANMALI

“Karayolları Genel Müdürlüğü’nün burada çok eksiği var. Karayolları mühendisleri o bölgede alınması gereken önlemleri çok iyi biliyor ama yol üzerine “Kaya düşebilir, heyelan olabilir” yazan levhalar koyarak basit bir önlemlerle sorumluluğu üzerinden atmaya çalışıyor. Karayollarının görevi sadece yol yapmak değildir, yolun güvenliğini de sağlamak zorundadır.”