Gündem

Ayçiçek Hasadı Geldi, Etiketler Bu Kez İndirim Üzerine İndirim Almaya Başladı! İşte Adana’dan Başlayan Hasat Döneminin Ayçiçek Yağı Fiyatlarına Etkisi

Ukrayna ve Rusya arasında başlayan savaş sonrası adeta bir krize dönüşen ayçiçek yağı üretiminde altın dönem geldi. Türkiye’de ayçiçek hasadının başlayacağı şu günlerde artan ayçiçek üretimine ilişkin açıklamalar gerçekleştiren Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, tüketiciye bir de müjde verdi.

Hasat sonrası fiyatların düşmesi beklenen ayçiçek yağının hammaddesi olan ayçiçek üretimi ile ilgili konuşan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, rekolte beklentisini açıkladı. Adana’nın bu üründeki üretimine dikkat çeken Tekin, neden Adanalıların ayçiçek ektiğini de anlattı.

Ayçiçeğinin Hasat Zamanı Geldi, Gözler Ayçiçek Yağı Etiketlerine Çevrildi

Bir süredir zam haberi ile vatandaşın cebini yakan ayçiçek yağı fiyatlarını yakından etkileyecek döneme Türkiye nihayet giriş yaptı. Gelen ayçiçek hasat zamanına ilişkin Anadolu Ajansına röportaj veren Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin ise, Adana’nın toplam üretimin yaklaşık yüzde 10’unu karşıladığını vurguladı. Yeni döneme ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Tekin, rekolte bekleyişini ise; “Ayçiçeğinin ekiliş alanı her yıl artarak devam etmekte. Geçen yıl 650 bin dekar alanda ayçiçeği ekimimiz varken bu yıl yaklaşık 700 bin dekar üretim alanımız var. Buradan da yaklaşık 220 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Bu yıl yağışlar zamanlı olduğu için ayçiçeğimizde verim geçmiş senelere göre daha iyi. Dönüme ortalama 300-350 kilogram civarında verim alıyoruz. Bu verimin bu yıl biraz daha artacağını düşünüyoruz çünkü bu yıl ayçiçeği daha büyük ve dolgun. İnşallah bu yıl çiftçimiz, iyi bir üretim sezonu geçirecektir” sözleri ile açıkladı.

Buğdaya Göre Daha Karlı Olan Ayçiçek Adana’da Daha Çok Ekiliyor

Açıklamalarında Adanalı çiftçilerin ekim alışkanlarına değinerek, ayçiçek hasadında Adana’nın yükselişinin sebebini gözler önüne serdi. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin’in konuya ilişkin açıklamalarında ise; “Buğdayla münavebe ürün olarak tercih edilmekte. Çiftçilerimizin buğdaya göre daha karlı bir ürün olmasının kaynağı ayçiçeği ekimini arttırmaktadır. Bu sebeplerden dolayı da ayçiçeği bölgemizde özellikle kıraç alanlarda tercih ediliyor. Bunun dışında ayçiçeği ülkemizde hem ham yağ açığını kapatmakta hem de posasından hayvan yemi yapılmakta ve protein oranı yüksek olduğu için de tercih edilmektedir” ifadeleri yer aldı.