Kamu

Çalışan kadınlar e-Devlet üzerinden bakın: Eğer sigorta girişiniz…

Milyonlarca kadın çalışanı ilgilendiriyor. E-Devlet Kapısı, Çalışma Hayatım sekmesi üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Eğer sigorta girişiniz bu tarihten önceyse 50 yaşında ve 3600 prim günü ile emekli olabilirsiniz.

Emekli olmak herkesin hayali. Kadınların da iş hayatına girmesi ile beraber emeklilik konusunda kafalar daha da karıştı. Çünkü kadınlar ve erkekler için emeklilikte farklı şartların sağlanması gerekiyor. Örneğin yaştan emekli olmak isteyen kadın, 9 Eylül 1981’den önce ilk kez sigortalı olmuşsa 50 yaşında ve 3600 prim günüyle emekli olabiliyor. 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 yıl sigortalılığı bulunan kadınlar da 50 yaş ile emeklilik hakkı elde edebiliyorlar.

Kadınlarda doğum borçlanması

Çalışan kadınlar doğum borçlanması ile prim kazanabilirler. Kadınlar 3 çocuğa kadar borçlanarak prim kazanabiliyorlar.

Emeklilikte işe giriş tarihi

Emeklilikte işe giriş tarihi hem kadın hem de erkekler için önem taşıyor. Bu nedenle hem kadın hem de erkeklerin işe girişleri kontrol etmeleri gerekiyor.

Emeklilik bilgileri

Vatandaşlar emekli olmak için gerekli yaş şartlarını ve ödemesi gereken prim sayısını artık e-Devlet sistemi üzerinden öğrenebiliyorlar. Bunun için e-Devlet sistemine giriş yapmak ve “Çalışma Hayatım” sayfasından bilgileri görüntülemek yeterli oluyor.