Ege Haberleriİzmir Haberleri

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) açıklaması: 2-11 Eylül tarihlerinde düzenlenecek!

İzmir Büyükşehir Belediyesi duyuruda bulundu. Belediye tarafından yapılan açıklamada, İzmir Enternasyonal Fuarı’yla (İEF) birlikte 2-11 Eylül tarihlerinde düzenlenecek uluslararası gastronomi fuarı hakkında bilgi verildi.

İzmir’de 2-11 Eylül tarihlerinde düzenlenecek olan gastronomi fuarı ile ilgili açıklama yapıldı. Yapılan açıklama ile uluslararası gastronomi fuarı “Terra Madre Anadolu İzmir 2022” programı için hazırlıklarda sona gelindiği bildirildi.

Gastronomi fuarı için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de açıklamalarda bulundu.

Başkan Soyer açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

İzmir bir görücüye çıkacak. İşin özeti bu. Hepimiz için heyecan verici bir buluşma olacak. Uluslararası bir gastronomi fuarına ev sahipliği yapacağız. Dışarıdan bakıldığında kısaca söylenebilecek şey bu. Ama ne gastronomi sadece gastronomi ne fuar sadece bir fuar artık. Bugünün dünyasında bunların hepsi bambaşka anlamlar taşıyor. Gastronomi dediğiniz zaman işin içinde artık tarım var, tedarik zincirleri var, gıda, gıda sağlığı, gıda egemenliği, sağlık, enerji, atık bertarafı var. Pazarlama, ticaret, ihracat, ithalat hepsi iç içe geçmiş durumda. Biz bu yüzden bu yaptığımız işe çok büyük anlam atfediyoruz. Bu sadece bir uluslararası fuar değil bizim açımızdan. Bu hem İzmir’i dünya vitrinine çıkarmak demek hem de yurttaşları yeniden böyle bir başlık altında heyecanlandırmak, bilinçlendirmek demek.

Çiftçisi, üreticisi, tüketicisi, akademisyeni ve tüm muhataplarıyla en geniş katılımı sağlamak istiyoruz. Bu mesele şu anda insanlığın içine düştüğü iklim krizi, gıda krizi, enerji krizi, yoksulluk, savaş bütün bunların çözümlerinin konuşulduğu, üretildiği bir platforma dönüşecek. Biz Terra Madre’ye böyle bakıyoruz. İklim, gıda, gıda egemenliği, enerji kriziyle ilgili ne diyeceğiz, nasıl çözüm bulacağız? Yoksullukla nasıl mücadele edeceğiz? Savaşı nasıl durduracağız? Barışı nasıl öne çıkaracağız? Terra Madre içinde bütün bunların cevaplarını arayacağız. Muhataplarımızla bunları müzakere edeceğiz, çözümlerini bulmaya çalışacağız. O çözümleri paylaşacağız, insanlığın önüne sunacağız. Olay sadece bir etkinlik organizasyonu değil. Olabildiğince bilimsel, geniş perspektifli bir buluşma.

Tahıl, kıyı balıkçılığı, üzüm, mera hayvancılığı ve zeytin. Bu 5 ürünün bu coğrafyada yeterince değerini bulmadığını düşünüyoruz. Hâlbuki bu ürünler dünyada olağanüstü rekabet gücüne sahip. Biz de bu Terra Madre’yi özellikle bu 5 ürünün daha iyi tanıtılması, anlatılması ve pazarlanması çerçevesinde düşünüyoruz. Anadolu’nun bu bereketli topraklarında bizim uluslararası rekabet gücüne haiz olduğumuz, bunu en rahatlıkla sunabileceğimiz başlıklardan yola çıkalım istedik. Bunlar hem katma değeri yüksek hem bu bölgenin doğasıyla uyumlu hem de bizim kuraklık ve yoksullukla mücadele adını verdiğimiz ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ diye tarif ettiğimiz çalışmanın ürünleri. Hassasiyetlerimizi söylüyorum; iklim krizi, gıda krizi, enerji krizi, yoksulluk, kuraklık, gıda güvenliği, gıda egemenliği, sağlıklı gıda, insan sağlığı. Bizim konuşacağımız konular bu başlıkları içermeli. Bunlar bizim Terra Madre dediğimiz şeyin olmazsa olmazları.